Financije
StoryEditor

Revolut 12. prosinca prestaje pružati usluge koje podržavaju kunu

14. Listopad 2022.

Ako vam je Revolut danas zaželio dobro jutro, znači da ste i vi dobili poruku o prestanku korištenja kuna. Naime, najpopularnija internetska banka jutros je svojim korisnicima poslala obavijest u kojoj navode da, budući da će Hrvatska uskoro usvojiti euro kao službenu valutu, prestaju koristiti kunu i to nešto ranije od ostali banaka.

image
foto

U poruci stoji da će od 12. prosinca ove godine prestati pružati usluge koje podržavaju kunu, a kao rezultat toga će kunski računi korisnika biti zatvoreni.

image
foto

Preostali saldo s tih računa će biti pretvoren u euro po fiksnom tečaju: 1 euro = 7,53450 kuna, po kojem će to napraviti i ostale banke nešto kasnije. Konverzija će se odviti automatski te će biti besplatna i izvršiti se primjenom pune stope za konverziju, a preračunato stanje u eurima bit će zaokruženo na dvije decimale. Također, u obavijesti stoji da će ‘bilo koji trezor za štednju ili džep u kunama (uključujući sve osobne i grupne trezore) bit će zatvoreni 12. prosinca‘, pri čemu će sredstva iz osobnih trezora i džepova automatski biti prebačena na glavni kunski račun te pretvorena u eure kako je navedeno, dok će se novi trezori i džepovi u eurima moći otvoriti dan kasnije, odnosno 13. prosinca. Što se tiče grupnih trezora, Revolut preporučuje da korisnici organiziraju raspodjelu sredstava prije 12. prosinca jer će od tog će datuma samo administrator trezora imati pristup tom saldu.

Svi povrati sredstava, izdani nakon 12. prosinca, biti će obrađeni u eurima (čak i ako je izvorna transakcija izvršena u kunama), a bilo koji ograničeni ili stop nalozi u kunama koji su na čekanju neće se izvršiti nakon tog datuma. I sve redovne naknade koje se plaćaju za usluge, kao što su pretplate i usluge transakcija, će se od tog datuma početi naplaćivati u eurima, što je nešto malo manje od mjesec dana prije no što će to početi ostale banke. Naime, sve ostale banke u Hrvatskoj će 1. siječnja, koji je službeni dan uvođenja eura, automatski i bez naknade provesti konverziju svi kunskih sredstava na računima, depozitima, kreditima i drugim novčanim iskazima. Preračunavanje će se provesti primjenom pravila za preračunavanje i zaokruživanje sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

19. travanj 2024 20:07