Financije
StoryEditor

Stripe napokon dostupan i u Hrvatskoj

06. Travanj 2022.
stripe app

Usluga kompanije za digitalna plaćanja Stripe napokon je dostupna i u Hrvatskoj. Stripe omogućuje developerima brzo primanje novaca od kupaca diljem svijeta, a pokrenuli su ga braća Patrick i John Collison. Iako su se na početku fokusirali samo na startupove, njihov posao se proširio i na velike klijente poput Zooma, Shopifya i Amazona.

Stripe funkcionira na način da od svake transakcije uzima malu proviziju pa je njihov rast pratio rast profita drugih kompanija koje su se fokusirale na internet prodaju. Takav sustav se pokazao kao veoma lukrativan jer je, sudeći prema podacima iz kompanije, Stripe u 2020. godini prosječno obrađivao 500 transakcija u sekundi.

Stripe obrađuje stotine milijardi dolara godišnje u transakcijama i naplaćuje 2,9 posto ukupne vrijednosti transakcije i 30 centi za svaku platnu transakciju.

Drugim riječima, za svakih 100 milijardi dolara vrijednosti transakcije, Stripe dobije 2,9 milijardi dolara. Tvrtka je prošle godine ostvarila prihod od 7,4 milijarde dolara, što je 70 posto više u odnosu na prethodnu godinu, izvijestio je Wall Street Journal, pozivajući se na izvore upoznati s tim.

Inače, Stripe je 2021. godine nakon prikupljanja investicije od 600 milijuna dolara postao najvrjedniji jednorog u SAD-u s vrijednošću od 95 milijardi dolara, čine je u tom trenutku pretekao i Muskov Space X. S tom vrijednošću, Stripe je postao najvrjednija privatna tehnološka kompanija u SAD-u prije izlistavanja na burzi.

Pandemija je Stripeu došao kao naručena jer je potaknula njihov veliki rast zbog toga što su se mnoge kompanije okrenule internet trgovini, a Stripe upravo slovi kao jedno od najboljih rješenja stoga ne čudi veliki rast u zadnje dvije godine.

Inače, braća su Stripe osnovala još 2010. godine te su već u prvoj godini rada dobili investiciju od Elona Muska i Petera Thiela u vrijednosti od 2 milijuna dolara. A čak i prije Stripea, braća su prodala Auctomatic, sustav za upravljanje korisničkim računima za 3,2 milijuna dolara. U to vrijeme, imali su manje od 20 godina.

Stripe je trenutno dostupan na 32 europska tržišta.

26. travanj 2024 05:05