Klub izvoznika
StoryEditor

BAT predstavio plan za postizanje ugljične neutralnosti do 2050. godine

26. Listopad 2022.
BAT-ova tvornica u Kanfanarufoto Srecko Niketic/Pixsell

BAT je predstavio plan za postizanje ugljične neutralnosti (Low-Carbon Transition Plan) u kojem je detaljno opisano što će sve poduzeti kako bi ostvario svoje klimatske ciljeve. Između ostaloga, BAT do 2030. godine namjerava prepoloviti globalne emisije stakleničkih plinova diljem svog lanca vrijednosti i u potpunosti ostvariti ugljičnu neutralnost do 2050. godine, navodi se u priopćenju.

– Utvrđivanjem mjera koje ćemo poduzeti kako bismo ostvarili svoje ciljeve vezane za nultu stopu emisija u skladu s planom za postizanje ugljične neutralnosti zapravo pokazujemo svoju stalnu predanost izgradnji Boljeg sutra (A Better TomorrowTM). S obzirom na naše globalno poslovanje, svjesni smo činjenice kako je smanjenje našeg utjecaja u cijelom lancu vrijednosti, ne samo ispravan, već i poslovno opravdan potez. Stoga smo pred sebe postavili zahtjevne, ali znanstveno utemeljene ciljeve vezane za klimatske promjene i nastavljamo implementirati održivosti u svoje poslovanje – istaknuo je Kingsley Wheaton, BAT-ov glavni direktor zadužen za rast.

Kompanija namjerava do 2030. godine smanjiti sve direktne i indirektne emisije stakleničkih plinova za 50 posto u odnosu na vrijednost zabilježenu 2020. godine. Jasno je kako će rješavanje problema indirektnih emisija iz BAT-ova lanca vrijednosti koji čini većinu ukupnog ugljičnog otiska biti najvažniji i najzahtjevniji zadatak za kompaniju i za sektor.

BAT će tako u svojem budućem poslovanju poduzeti korake u cilju smanjenja svojih indirektnih emisija i to na sljedeće načine:

  • Sklapanjem partnerstava s dobavljačima, posebice s onima koji su najviše odgovorni za emisije, kako bi se osigurao napredak održivosti
  • Postupnim prelaskom sa zračnog na pomorski prijevoz (koji ostvaruje niže emisije ugljika) u slučajevima kada se proizvodi prevoze zračnim putem
  • Suradnjom s poljoprivrednicima na uzgoju carbon-smart duhanskog lista i ostalim projektima
  • Poticanjem cirkularne ekonomije u odjelu istraživanja i razvoja, osmišljanjem postupaka vezanih za kraj životnog vijeka proizvoda i promidžbom načela ekološkog dizajna

Časopis Financial Times proglasio je BAT predvodnikom u borbi protiv klimatskih promjena (Climate Leader) za 2022. godinu nakon što je uspješno smanjio intenzitet svojih emisija. BAT je dobio i najviše, zlatno priznanje prema godišnjaku Sustainability Yearbook tvrtke S&P Global za 2021. godinu. Iste je godine, dvadesetu godinu zaredom, uvršten u indeks održivosti Dow Jones (DJSI) te bio jedina duhanska kompanija na DJSI-jevom popisu World Index.

19. travanj 2024 13:19