Klub izvoznika
StoryEditor

Prihodi Grupe Končar iznose 601,1 milijuna eura, porasli za 27,1 posto

31. Listopad 2023.
Gordan Kolak, predsjednik Uprave Konačarafoto Pixsell

Najveći hrvatski neto izvoznik, Grupa KONČAR, na pomolu je treće uzastopne rekordne godine, što potvrđuju poslovni rezultati u prvih devet mjeseci 2023., uz poseban naglasak na novougovorene poslove i knjigu narudžbi. Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 601,1 milijuna eura, što je za 128,2 milijuna eura ili 27,1 posto više u odnosu na usporedno razdoblje iz prethodne godine. U navedenom iznosu, 67% zauzimaju prihodi od izvoza, koji su u ovoj godini porasli za čak 34%. Visoka očekivanja opravdava stanje otvorenih narudžbi, backlog, koje je poraslo za 45% na rekordnih 1.412,7 milijuna eura.

Svi poslovni segmenti Grupe KONČAR ostvarili su rast prihoda i dobiti, a posebno se ističe poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije. U tom području KONČAR uspješno održava status regionalnog lidera i te jača ulogu relevantnog europskog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini čitave Europske unije. Osim što zauzimaju visokih 67% u ukupnim prihodima od prodaje, rezultati od izvoza dodatno su rasli na svim tržištima, a najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije gdje je izvoz povećan za 60,1 milijun eura. Točnije, izvoz u zemlje Europske unije ostvaren je u iznosu od 283,5 milijuna eura ili 70,2% ukupno ostvarenog izvoza.

Odlični prodajni rezultati omogućili su daljnji rast profitabilnosti KONČARA pa je tako izvještajna neto dobit za devet mjeseci ove godine ostvarena u iznosu od 48,3 milijuna eura, što je 29,8% više od prošlogodišnjeg ostvarenja. Normalizirana neto dobit porasla je za 23,7 milijuna eura i više je nego dvostruko veća u odnosu na promatrano razdoblje iz prošle godine, s ukupnom vrijednošću od 40,4 milijuna eura. Nadalje, normalizirana EBITDA iznosi 56,1 milijun eura i veća je za 23,8 milijuna eura ili 73,7% od normalizirane EBITDA-e ostvarene za prvih devet mjeseci 2022. godine. Uz to, normalizirana EBITDA marža iznosi 9,3% dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 6,8%.

- Uz odlične financijske rezultate posebno nas veseli stanje novougovorenih poslova koji su premašili iznos od jedne milijarde eura i to pretežno na tržištima izvan Hrvatske. Pouzdanost i povjerenje koje se gradilo desetljećima osigurali su nam rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske i Austrije.

Strateške investicije 

Stanje otvorenih obveza, backlog, iznosi 1.412,7 milijuna eura pri čemu treba istaknuti da je do kraja devetog mjeseca iznos ugovora koji će generirati prihod u slijedećoj godini dosegao iznos od 741 milijun eura. Ostvareni iskoraci rezultat  su promjena i aktivnosti koje smo pokrenuli u posljednje četiri godine, uz naglasak na prilagođavanje tržišnim trendovima i potrebama te ulaganja u ljude, a do kraja godine očekujemo da će prihodi nadmašiti planirane razine - ističe mr. sc. Gordan Kolak, predsjednik Uprave KONČARA.

Od značajnih ugovora zaključenih u trećem tromjesečju, KONČAR posebno ističe važan uspjeh na domaćem tlu, a riječ je o ugovoru o nabavi novih niskopodnih tramvaja za potrebe modernizacije tramvajskog voznog parka u Osijeku s Gradskim prijevozom putnika Osijek. Ugovor je vrijedan 18,5 milijuna eura, a odnosi se na isporuku prvih 10 niskopodnih tramvaja i potpisan je u sklopu projekta Primjena zelenih tehnologija u željezničkom putničkom prijevozu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (NPOO). Kad je o izvozu riječ, treba istaknuti osiguran veći dio tendera u natjecanju između renomiranih europskih proizvođača energetskih transformatora za njemačku i švedsku podružnicu E.ON Grupe, u vrijednosti od 50 milijuna eura.

Na sjednici Nadzornog odbora i Uprave Društva, održanoj 31. listopada, osim što su prihvaćeni rezultati poslovanja za siječanj - rujan 2023. godine, prihvaćena je i ponuda društva Construction Line Limited (CL) za  otkup udjela u društvu Napredna energetska rješenja d.o.o. (NER) koje je vlasnik 75,16% dionica društva Dalekovod. U skladu s KONČAREVOM strategijom okrupnjivanja vlasništva te postizanja kontrole u cilju potpune integracije DALEKOVOD Grupe u Grupu KONČAR, kao i činjenicom da je KONČAR primarno strateški investitor koji želi iskoristiti potencijale sinergija između Grupa, otkup udjela u NER-u predstavlja priliku Grupi KONČAR za daljnji rast.

26. travanj 2024 13:50