Klub izvoznika
StoryEditor

Prvih devet mjeseci izvoz i dalje raste po visokim stopama, ali znatno nižima od rasta uvoza

13. Studeni 2022.

Od početka godine do kraja rujna vrijednost uvoza u Hrvatsku dostigla je gotovo 31 milijardu eura, što je rast od 51 posto. Izvoz je istodobno povećan za 34 posto, a deficit za pet milijardi eura

U prvih devet mjeseci ove godine, kako pokazuju prvi rezultati robne razmjene Hrvatske s inozemstvom Državnoga zavoda za statistiku, vrijednost hrvatskog izvoza dosegnula je 17,6 milijardi eura, što je 34 posto više nego u istome lanjskom razdoblju. Uvoz je u isto vrijeme ukupno povećan za 51 posto i iznosio je gotovo 31 milijardu eura.

Osobito visok rast uvoza zabilježen je u kolovozu, kad je skočio 71,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Vrijednost uvoza u tome mjesecu bila je 3,85 milijardi eura, a na toj je razini uvoz ostvaren i u rujnu. Unatoč visokom rastu izvoza u ovoj godini Hrvatska je u prvih devet mjeseci ostvarila vanjskotrgovinski deficit veći od 13 milijardi eura, što je oko pet milijardi eura više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

Prema DSZ-ovim preciznijim podacima koji se odnose na prvih osam ovogodišnjih mjeseci, najdinamičnije promjene u robnoj razmjeni Hrvatske sa svijetom događaju se u sektoru energetike. Najveći rast uvoza, veći od 700 posto, u tom razdoblju Hrvatska bilježi iz SAD-a, odakle stiže ukapljeni plin. Vrijednost uvoza iz te zemlje u prvih je osam mjeseci premašila dvije milijarde eura, a izvoz iz Hrvatske u SAD istodobno se smanjio za 17 posto, na nešto ispod 350 milijuna eura. Još prošle godine, podsjetimo, SAD je za Hrvatsku bio jedno od onih tržišta na kojima se ostvaruje suficit. Lani u prvih osam mjeseci, naime, vrijednost hrvatskog izvoza u SAD iznosila je 421 milijun eura, a uvoz iz njega samo 257 milijuna eura.

Blizu dvije milijarde eura u prvih osam mjeseci vrijedio je i uvoz rafiniranih naftnih proizvoda (rast od 217 posto), a izvoz u tom segmentu u isto se vrijeme povećao za 86,3 posto, na 1,07 milijardi eura. Lani u istom razdoblju vrijednosti izvoza i uvoza naftnih derivata bile su prilično uravnotežene, razlika je bila samo 36 milijuna eura u korist uvoza.

U djelatnosti rudarstva i vađenja pak izvoz se povećao za 64 posto, na 943 milijuna eura, a uvoz je skočio na gotovo 3,5 milijardi eura (rast od 204 posto). Tako je omjer između izvoza i uvoza s lanjskih (približno) jedan prema dva u ovoj godini došao na jedan prema 3,5.

Među vrlo rijetkim područjima koja u prvih osam mjeseci bilježe brži rast izvoza od uvoza jest djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva. Izvoz je u toj djelatnosti porastao za 51 posto, na 888 milijuna eura, a uvoz 34 posto, na 687 milijuna eura.

20. travanj 2024 13:27