Komentari
StoryEditor

Mate Rimac – još sitnica do savršena poduzetnika

01. Lipanj 2023.
Mate Rimac

Vijesti o Mati Rimcu i projektima u koje je uključen sustižu jedna drugu.

Najprije je iz Rimac Grupe stigla vijest da je revizijom podataka gubitak od 71 milijun eura pretvoren u dobit od 85 milijuna eura. Uslijedila je objava da Rimac Technology ulazi na tržište stacionarnih solarnih sustava za skladištenje energije. Onda je stigla objava o ulaganju Mate Rimca i Sandra Mura u food-tech startup Juicefast.

Još se uzbuđenje nije sleglo, a objavljeno je da je Europska komisija odobrila hrvatsku državnu pomoć Mati Rimcu za projekt robotaksija u iznosu od 179,5 milijuna eura.

Da bi finale bilo u Dubaiju, gdje je izvršni direktor Bugatti Rimca objavio početak gradnje luksuznog stambenog nebodera Bugatti Residences by Binghatti.

Obožavan i osporavan

Mate Rimac rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Jedni bez trunka sumnje slave svaki njegov potez. Drugima je krajnje antipatičan zbog česte navike vrijeđanja onih koji se usude izraziti i najmanju sumnju u njegovu poduzetničku genijalnost. Rimčevi apologeti traže da ga se pusti na miru. Poduzetnici koji žele da ih se ne propituje drže se u dubokoj anonimnosti. Ne iskaču iz paštete. Oni koji se izrazito eksponiraju postaju legitiman objekt pojačanog interesa.

Legitimno je stoga postaviti pitanje je li Mate Rimac uspješan poduzetnik. Ako pod uspješnim poduzetnikom podrazumijevamo osobu koja spaja ideju, novac i ljude, koja zajednički stvara proizvode ili usluge čijom prodajom se stvara veći prihod od rashoda, onda u Rimčevu slučaju nedostaje zadnja karika – tržišna verifikacija njegovih proizvoda. Kao i 2021., tako i 2022. sustav na čijem je čelu ostvaruje gubitak od 60-ak milijuna eura. Nevere, sustavi baterija, električni bicikli i dalje, u cjelini, stvaraju gubitke.

Rimčevi zaštitnici odmah će reći da su to projekti u razvoju. O. K., ali dok iz razvoja ne prijeđu u ostvareni profit na tržištu, Rimac je još nedokazano uspješan poduzetnik u punom smislu riječi. Pri čemu računovodstvena akrobacija ‘pretvaranja vode u vino‘, tj. gubitka u naknadno iskazanu dobit razmjenom udjela po fer vrijednosti, nije dokaz operativno pozitivna poslovanja.

Isprika, ali dok se ekstremno PR-ovski podgrijava slika o uspješnosti, neka bude dopušteno postaviti jednostavno pitanje: ‘Kad planirate ostvariti operativnu dobit?‘

Ili pitati: ‘Koliko se Nevera planira proizvesti u 2023. godini?‘ Pa stigne odgovor: ‘Do 150.‘ Pa pitaš: ‘Znači li to 10 ili 140 Nevera?‘ Pa je odgovor: ‘Pedesetak.‘ Pa onda ipak odustaneš pitati: ‘Zašto ne 150 – ne može se proizvesti ili nema više kupaca?‘

Nadalje, njegovi obožavatelji ismijavaju svakoga tko se usudi reći da je 179,5 milijuna eura, koliko EK Rimcu i partnerima daje za razvoj robotaksija, novac ovdašnjih poreznih obveznika. Odmah ih se educira da je to, neznalice i jalnici, europski novac.

Ali ako pretpostavimo da Hrvatska iz EU fondova na godinu povuče dvostruko više nego što u briselski proračun uplati, onda je, pojednostavnjeno, od 180 milijuna eura koji idu za robotaksi 90 milijuna eura iz džepova ovdašnjih poreznih obveznika.

Ili, ako je taj novac posljedica tiskanja eura koje je izazvalo inflaciju i pad realnih plaća, mirovina i štednih uloga, opet postoji čvrsta veza. Pa ovdašnji obični ljudi imaju pravo tražiti da se vidi cjelovit ugovor s Ministarstvom prometa. I vjerojatno se začuditi da za taj golemi novac Rimac i partneri samo trebaju do 2025. pokazati prototip robotaksija.

Nova uloga?

Treće, legitimno je analizirati konglomeratsku diverzifikaciju kojom se Rimac u posljednje vrijeme bavi. Cinici očekuju da je nakon Dubaija sljedeći projekt let u svemir. Treba biti fer pa priznati da novac koji je Rimac osigurao od investitora stvara radna mjesta i potrošnju. No za održivost ipak je važno ostvarivati i pozitivan financijski rezultat. Projekti u koje je Rimac uključen imaju stotine dobavljača. Osim što po rokovima mogu osjetiti novčani tok, bitne su im i informacije je li glavna osoba fokusirana ili joj je aktivnost na svim stranama. Neki ne tako davni poduzetnici koji su ulazili u različite biznise nisu najsretnije završili. Pa je oprez razumljiv.

Bit će zanimljivo pratiti koliko su točni signali da u core-projektima investitori sve više odlučivanja i vođenja daju svojim operativcima. U tom slučaju bio bi razumljiviji Rimčev angažman oko zdravih sokova i gradnje nebodera u Dubaiju.

U svakom slučaju, uzbuđenja i propitivanja neće nedostajati, uz iskrenu želju da svi Rimčevi projekti tržišno uspiju.

22. travanj 2024 08:24