Konferencije i edukacije
StoryEditor

[12. susret Žena u biznisu] Za povećanje zastupljenosti žena trebamo mijenjati zakonsku regulativu, ali i način razmišljanja

01. Prosinac 2022.
Žene u biznisu 2022. Bojana Božanić Ivanovićfoto Ratko Mavar

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, posebno u teškim ekonomskim prilikama, njihov je udio u ukupnom zbroju visokog i višeg menadžmenta poprilično skroman.

- Dosta je obeshrabrujuće pričati o desetljećima i desetljećima koja će nam trebati da postignemo ravnopravnost, uostalom što će se dogoditi u međuvremenu dok ta desetljeća prođu. Ono što je pozitivno u cijeloj priči je da promjena može početi sad i odmah – rekla je Bojana Božanić Ivanović, direktorica tjednika Lider, u uvodnom dijelom Liderove 12. konferencije Žene u biznisu koja se danas održava u zagrebačkoj Laubi.

- Prije desetak dana, nakon deset godina čitanja, donesena je Direktiva o ženama u upravnim odborima. Cilj je direktive uvesti transparentno zapošljavanje u uvrštenim trgovačkim društvima na europskim burzama, kako bi do 30. lipnja 2026. najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzimale žene - istaknula je Božanić Ivanović. 

Dodala je da poznaje puno žena koje kažu da na funkcijama žele biti ne zato što su žene, već zato što su sposobne. No, istovremeno ispada da u državama u kojima je uvedena direktiva imaju više žena na upravljačkim pozicijama.

- Razmislimo zato o tim kvotama jer možda nemamo drugačiji način. Ajmo ih promatrati kao privremenu mjeru koja će biti na snazi točno onoliko koliko nam je potrebno – dodala je Božanović Ivanović.

Božanić Ivanović je kazala i da kada se odlučimo za neki zakonski okvir, postoji još jedna stvar koju je puno teže primijeniti.

- Kada smo se pripremali za konferenciju na mrežama smo pokrenuli nekoliko anketa i jedna od njih je bila pitanje što treba primijeniti kako bismo povećali broj žena na upravljačkim pozicijama. Većina je odgovorila je reklo kulturu. Tako da da, trebamo zakonsku regulativu, ali trebamo promijeniti i način razmišljanja. No, to je proces koji traje – istaknula je Božanić Ivanović.

A kako bi doprinijeli pozitivnim promjenama, Lider je ponovo organizirao susret kojim želi istaknuti uspješna iskustva žena hrvatskog biznisa te okupiti poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija Hrvatske, regije i šire, a uz to motivira nove pothvate i potiče inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima.

Također, Lider obilježava 17. godinu svoje godišnje liste 300 najmoćnijih žena. U sklopu toga Božanić Ivanović je istaknula da se događaju neke pozitivni pomaci. Nikad nismo zabilježili veću upravljačku moć 300 žena od kada pratimo tu listu, a drugo u kompanijama u konima su žene već bil u Upravi, povećale su broj žena. Treće kompanije koje imaju žene u Uprava bilježe brži rast.

Jasenka Joukhadar, vlasnica jedne od najvećih veledrogerija u Hrvatskoj Medical Intertradea, jedna je od brojnih žena koje danas sudjeluju na konferenciji. U one-on-one razgovoru na konferenciji dotaknula se poslovanja u kojem je preuzela prošle godine, a koje je trideset godina gradila sa suprugom Mohamedom Radwanom Joukhadarom.

image

Žene u biznisu 2022. Gordana Gelenčer i Jasenka Joukhadar

foto Ratko Mavar

Istaknula je da je redovito dobiva ponude za kupnju, no ona ih odbija. Ne planira prodavati tvrtku, u njoj ima dobre ljude i nastoji im dobar poslodavac. Sada ju, kaže, pokreću upravo mladi ljudi koji joj daju snagu, a najčešće se opušta uz šetnju i čitanje.

Ističe da im je trenutno najveći zazov predstavlja povećanje cijena plina i struje.

– Zahtjevno je, ali poslije kada dobijete jedan proizvod, to je prekrasno. Tako je bilo kad smo, primjerice, 2015. godine stavili na tržište sirup od bijelog slijeza. Kvaliteta nosi kvantitetu i to je stvarno dokazano – rekla je Joukhadar.

U nastavku današnje konferencije održat će se dvije panel rasprave i još dva one-on-one razgovora Također, na konferenciji će tradicionalno biti dodijeljene nagrade deset najmoćnijih žena te će biti predstavljena najnovija lista 300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa. Najmoćnije žene će zaključati konferenciju razgovorom na temu ‘kako povećati broj žena na upravljačkim pozicijama‘.  

19. travanj 2024 07:02