Konferencije i edukacije
StoryEditor

Iskustva županija: Kako mjeriti uspjeh obrazovnog sustava?

21. Ožujak 2024.
foto Shutterstock

Mnogi se gradski i županijski čelnici mogu pohvaliti ulaganjem u jačanje kvalitete obrazovanja, ulaganjem u izvannastavne aktivnosti, razne programe i poticaje, no koliko je uistinu obrazovni sustav uspješan i kako zapravo izmjeriti uspjeh obrazovnog sustava? Pitanje je to koje muči županije i gradove diljem Hrvatske, no neki su tim mukama ipak doskočili s kvalitetnim rješenjima. Jedna od njih je i Varaždinska županija.

– Ključnu ulogu u upravljanju školama ima model koji na strateškoj razini koristi Balanced Scorecard metodu kroz perspektive financiranja, ravnopravnosti, učinkovitosti i izvrsnosti, a na razini operativnog izvođenja alate Bussiness Inteligence kroz tablice činjenica u navedenim perspektivama. Ovo je posebno važno kada školski sustav posjeduje velike količine podataka iz različitih izvora pa je nužno koristiti automatizirane alate za donošenje odluka, a sve u cilju globalne konkretnosti – objasnio nam je Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Huđek spominje i mjere i druge parametre iz njihove školske zajednice, primjerice usporedbom s međunarodnim standardima i praksama, koriste i KPI (Key Performance Indicators) metodu, odnosno definiraju ključne pokazatelje uspjeha i prate ih.

image

Miroslav Huđek

foto

– Uz to, redovito analiziramo i poboljšanja učeničkih postignuća u različitim sektorima. Za svako je područje, razumljivo, potrebno uspostaviti specifičnu metodologiju praćenja i evaluacije, koristeći kombinaciju kvantitativnih i kvalitativnih metoda, kako bi se osigurala objektivna i sveobuhvatna analiza – tvrdi Huđek.

Virovitičko-podravska županija uspjeh pak trenutno mjeri kroz rezultate natjecanja i broj sudionika na državnoj razini kao i uspjeh određene škole na državnoj razini, a svaka škola po izboru provodi i testiranje učenika trećeg i četvrtog razreda kao određenu identifikaciju darovitih, a to će sada kao Županija osiguravati školama kako bi svatko imao sredstva za nabavu testova i identifikaciju darovitih učenika koji će kasnije sudjelovati u radu Regionalnih znanstvenih centara.

Regionalni razvojni forum u čijem je fokusu ove godine tema obrazovanja organizira Hrvatska zajednica županija uz partnerstvo Zaklade Konrad Adenauer, a održat će se u zagrebačkom hotelu Sheraton. Sudjelovanje je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu

– Nadalje, Virovitičko-podravska županija ima dugu tradiciju održavanja manifestacije pod nazivom ‘Zbogom školo do jeseni‘ kojoj posebnim Pravilnikom i obrascima izabiremo ‘najučenika‘ svake osnovne, trogodišnje i četverogodišnje srednje škole te među svim tim učenicima i ‘najučenika‘ svih osnovnih, trogodišnjih i četverogodišnjih škola na području Virovitičko-podravske županije kao i ‘najučenika‘ umjetničkih osnovnih glazbenih škola, a biramo i najbolje školsko sportsko društvo na području županije – rekla nam je Martina Bunić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije napominjući da kroz obrasce za izbor tih ‘najučenika‘ prate i boduju njihove uspjehe, a najboljem u četverogodišnjem programu osiguravaju i izravnu županijsku stipendiju ako nastavi visokoškolsko obrazovanje.

Jednaki uvjeti za sve učenike

Naime, Virovitičko-podravska županija ima 74 školske ustanove nad kojima ima osnivačka prava, a spremno su rekli ‘da‘ velikoj reformi obrazovnog sustava te imaju četiri eksperimentalne cjelodnevne škole, pripremaju deset projekata izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije osnovnih škola i školskih sportskih dvorana te jedan projekt za srednje škole.

image

Martina Bunić

foto

– Glavni ciljevi su nam osigurati za sve jednake uvjete obrazovanja bez obzira u kojem području županije se nalazili i bez obzira jesu li u gradu ili selu. Želimo da učenici ne primijete razliku. Pokrenuli smo Centre izvrsnosti za šest STEM područja u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica te Centar izvrsnosti novih tehnologija u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, za osnovne škole otvaramo ispostave Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske u Osnovnoj školi Josipa Kozarca Slatina i Osnovnoj školi Suhopolje tako da će za svakog učenika biti dodatnih mogućnosti, a sve to financira Virovitičko-podravska županija od predavača, prijevoza učenika, prehrane učenika i materijala potrebnih za rad – kaže Bunić.

Slični su ciljevi i Varaždinske županije koja želi stvoriti ‘obrazovni sustav jednakih šansi‘ u kojem svaki učenik ima jednake uvjete i mogućnost školovanja u području u kojem će ostvariti svoj puni potencijal. U ovoj županiji gdje je, kako tvrde, obrazovanje oduvijek bilo i ostalo prioritet, za njega izdvajaju više od 60 posto konsolidiranog proračuna, a rezultati govore sami za sebe;  95 posto učenika u jednosmjenskoj nastavi, 800 polaznika Centara izvrsnosti, najveća izdvajanja po glavi stanovnika u Hrvatskoj za obrazovanje, 70 posto srednjoškolskog sustava s Erasmus akreditacijom, 40 posto županijskih škola koje proizvode vlastitu energiju, 10 posto učenika polaznika srednjih škola iz drugih županija, samo su neki od njih.

– Kao osnivači 77 škola i 19 centara izvrsnosti, Varaždinska županija prednjači u brizi i radu s nadarenom i talentiranom djecom. Po njenom se modelu razvijaju centri izvrsnosti po drugim hrvatskim županijama i gradovima, a prepoznata je i izvan granica Hrvatske. Uz to, nastojimo omogućiti učenicima da budu u trendu, da razumiju svjetska kretanja te da svojim znanjima i vještinama budu globalno konkurentni je glavni cilj – zaključuje Huđek.

Koje još ciljeve županije žele postići, kako modelirati obrazovne politike na županijskoj razini, kako digitalizacija i umjetna inteligencija mogu unaprijediti obrazovanje, ali i kako obrazovni sustav može odgovoriti na izazove budućnosti samo su neke od tema koje su ove godine u fokusu Regionalnog razvojnog foruma kojeg 24. travnja u zagrebačkom hotelu Sheraton organiziraju Hrvatska zajednica županija uz partnerstvo Zaklade Konrad Adenauer. Sudjelovanje na forumu je besplatno, no broj mjesta je ograničen tako da osigurajte svoje mjesto uz prethodnu prijavu.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija

05. svibanj 2024 03:16