Konferencije i edukacije
StoryEditor

Primorac: Tek 39 posto ukupne imovine građana je na tržištu kapitala, moramo poticati izdavanje obveznica

05. Lipanj 2024.
Financijsko - investicijski forum 2024. Marko Primoracfoto Ratko Mavar

U Hrvatskoj se tek 39 posto sveukupne imovine građana nalazi na tržištu kapitala dok je ostatak u gotovini i depozitima. Također, samo 3,5 posto kućanstava posjeduje dionice, ali zato 80 posto posjeduje nekretnine. Podaci su to koje je na prvom Liderovom Financijsko-investicijskom forumu iznio ministar financija Marko Primorac koji je održao predavanje na temu Strateškog okvira za razvoj tržišta kapitala u Republici Hrvatskoj.

– Razgovarali smo kao ministarstvo s mnogim dionicima na financijskom sektoru o tome kako mijenjati i razvijati tržište kapitala te se često spominje porezni sustav i otegotne regulatorne okolnosti. Zato smo krenuli s izradom Strateškog plana u suradnji s najvažnijim akterima na tržištu – kazao je Primorac rekavši i da će se Strateški plan već od sljedeće godine implementirati.

– Potražnja postoji što pokazuje i interes za državnim vrijednosnim papirima koje smo izdali – navodi Primorac ističući da je u posljednjem krugu trezorskih zapisa prikupljeno 826 milijuna eura.

– Moramo poticati izdavanje obveznica, ne samo državnih nego i municipalnih, zelenih… – tvrdi ministar financija koji je naglasio i važnost ulaganja u startupove te jačanje venture capitala i private equityja.

Istaknuo je i da će do 2030. godine biti potrebno 800 milijardi eura ulaganja kako bi se postigli digitalni i zeleni ciljevi pa se i u Hrvatskoj, ali i na razini Europske unije raspravlja o potrebi mobilizacije privatnih investicija i štednje.

Naravno, osvrnuo se ministar i na trenutačno stanje u Hrvatskoj istaknuvši da je ostvaren značajan rast BDP-a te da Hrvatska dostiže prosjek Europske unije.

image

Financijsko - investicijski forum 2024. Marko Primorac

foto Ratko Mavar

– Poduzetnici su ti koji stvaraju dodanu vrijednost, no trudimo se kao Vlada stvoriti preduvjete – kazao je Primorac dodajući da Vlada planira deficit od 2,6 posto te nastavak smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u.

– Planiramo ga s prošlogodišnjih 63 posto smanjiti na 59,2 posto do kraja ove godine – poručio je Primorac naglašavajući pritom i gospodarski rast od 3,5 posto rekavši da je ‘četiri puta veći od europskog prosjeka‘.

Ministar financija prvi je od današnjih govornika na Forumu kojem je danas u fokusu trenutačna gospodarska, financijska i monetarna situacija zemalja u regiji, a na kojoj će govornici u dva dana govoriti o tome kako odgovoriti na rizike inflacije i recesije, energetske krize i ratnih sukoba. No, tu su i teme o investiranju, izazovima financiranja te njihovoj provedbi i realizaciji.

Također će se dati odgovori na pitanja što poduzetnici mogu očekivati vezano uz kamatne stope i inflaciju, što trebaju znati o tranzicijskim rizicima promjene regulative, novim porezima i informacijskoj sigurnosti, ali i koje su se investicije pokazale najotpornijima u vrijeme visoke inflacije.

Netom prije ministrova predavanja konferenciju su otvorili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović i predsjednica Hrvatske udruge banaka Tamara Perko.

– Čini se da, po razgovorima s poduzetnicima, gospodarstvu ne treba pomoć financijskog sektora, ali upravo je sada, u dobrim vremenima, ključno da financijska industrija i realni sektor pronađu mehanizme, motive i podignu razinu kvalitete BDP-a u Hrvatskoj. Zato nam je iznimno drago da smo uspjeli okupiti najrelevantnije dionike i financijskog i realnog sektora, ali i predstavnike Vlade – kazao je Šajatović dodajući da je siguran da će Forum pridonijeti novim i kvalitetnim suradnjama.

image

Financijsko - investicijski forum 2024. Miodrag Šajatović

foto Ratko Mavar

Da gospodarstvenici i financijski sektor moraju više razgovarati i razvijati ideje kako bi bili što efikasniji tvrdi Tamara Perko koja je također izjavila da Hrvatska makroekonomski jako dobro stoji te da svi govore da je Hrvatska predvodnica u regiji.

– Moramo ova dobra vremena iskoristiti za rast i razvoj. Razvoj tržišta kapitala važna tema i za nas i za ostatak EU-a jer zaostajemo za SAD-om u tržištu kapitala, no vidi se da se ono pokreće i vjerujem da će i tu biti rezultata jer svi guramo u istom smjeru – zaključila je Perko.

image

Financijsko - investicijski forum 2024. Tamara Perko

foto Ratko Mavar
25. lipanj 2024 10:34