Konferencije i edukacije
StoryEditor

Upravljanje rizicima: digitalizacija, održivost i ulaganje u zeleno ključni za napredak

22. Rujan 2022.
Gordana Gelenčer, Timo Tervo, Ivana Budin Arhanić, Sanel Volarić i Gordan Kolakfoto Rene Karaman

Piše: Anamarija Mujanović

Da se o trenutnim rizicima na tržištu može govoriti danima potvrdio je predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak koji je u okviru okruglog stola pod nazivom 'Upravljanje rizicima i održivost' na Liderovom 14. Danu velikih planova naglasio da se najglasnije govorilo o problemu u opskrbnim lancima dok se zapravo kao problem trebaju navoditi i investicije, odnosno manjak istih. 

- Treba se razmišljati kako nastaviti poticati investicije i kako pomoći malim poduzećima da zadrže investitore - rekao je Kolak. 

Na okruglom su stolu uz Kolaka također govorili i članica uprave tvrtke Valamar Riviera Ivana Budin Arhanić, predsjednik Uprave Groupama osiguranja Sanel Volarić te izvršni direktor grupe Pet Network International Timo Tervo, a ključni cilj panela bio je kako preusmjeravanjem financijskih tokova prema održivim ulaganjima, uspostavljanjem održivosti u upravljanju rizicima i doradom postojećih poslovnih planova voditi poslovanje u uvjetima krize.

Problem i manjak kvalificirane radne snage

Osim problema u opskrbi, poduzetnike svakako muči i inflacija za koju mnogi najavljuju da bi se trebala smiriti tijekom sljedeće godine te da će se situacija vratiti u predpandemijsko razdoblje već 2024. godine. Potvrdio je to i Volarić koji je naglasio da je jedan od problema također i nedostatak kvalificirane radne snage koji je svakodnevica i s kojim se svi trebaju nositi te uz to razvijati. 

- Moramo imati interne programe gdje ćemo razvijati potrebne kadrove – zaključio je predsjednik Uprave Groupama osiguranja koji je tijekom panela naglasio i da Groupama planira sljedeće godine, unatoč svim rizicima, dalje rasti i razvijati se, nazivajući se tako 'malom kompanijom s velikim planovima'. 

Nadasve optimističan panel u nesigurnim vremenima okrenuo se i temi turizma kojeg sljedeće godine očekuju veliki izazovi, pa iako su izgledi za ulaganja u turizam dosta loši te postoje jasni razlozi za zabrinutost, Budin Arhanić je naglasila da Valamar Riviera nastoji dalje ulagati ne samo u kapacitete i destinacije nego i u digitalizaciju, održivost kao i ljudske resurse. 

Nastavlja se rast i razvoj

- Mislim da smo spremni i da se možemo prilagođavati situaciji sljedeće godine – rekla je članica Uprave Valamar Riviere naglašavajući da su do sada uložili već milijardu eura u turizam te da se na tim krilima drže u trenutnim neizvjesnim vremenima. 

Pozitivne izglede za budućnost imaju i u Groupama osiguranju, pa se tako Volarić osvrnuo i na prirodne katastrofe koje su zadesile Hrvatsku u protekle dvije godine. 

- Državne institucije i osiguratelji kroz svoje uloge moraju naći prioritete da buduće katastrofe ne budu toliko iznenađujuće i da su svi spremni na njih - rekao je tvrdeći da će tržište osiguranja u Hrvatskoj u bliskoj budućnosti rasti upravo zato što su ljudi svjesni rizika koji postoje. 

U daljnji razvoj ulaže i Pet Network International pa je tako direktor grupe naglasio da oni konstantno nastavljaju svoj rast, ali i da nastoje biti ukorak s tehnologijom. 

- Sve počinje od proizvoda i koliko je on zapravo održiv. Mi smo tržišni lider u ovom području - rekao je Tervo naglašavajući odličnu poziciju tvrtke u jugoistočnoj Europi. 

Pitanje održivosti je usađeno i u DNK Končara, barem tako govori predsjednik Uprave koji je potvrdio da tvrtka dalje ulaže u obnovljive izvore energije na kojem će nastaviti graditi svoj portfolio, a kako tvrdi, ključan fokus tvrtke je trenutno digitalizacija.

Problemi u opskrbi energentima, još uvijek vrlo visoka inflacija i manjak investicija temeljne su teme koje trenutno pate sve poduzetnike, no govornici ovog panela svakako su potvrdili da prostora za optimizam ima.

22. travanj 2024 06:06