Konferencijske vijesti
StoryEditor

Nabava: Zbog korone nužno je procjenjivati rizik nestašice

16. Listopad 2020.
Vesna Jungić
Piše:
piše Kata Pranić
[email protected]

Na 15. konferenciji o nabavi koja će se održati 21.-22. listopada u organizaciji Lidera, kao govornice sudjelovat će Vesna Jungić, direktorica SEEU Cluster Procurement Hemofarm AD, koja će govoriti o nabavi i novoj normalnosti, i Marina Lindič, predsjednica International Federation for Purchasing and Supply Management (IFPSM) koja će govoriti o strategiji IFPSM-a.
Prema riječima Jungić, u doba pojačanog pritiska na nabavu radi koronakrize, nabavni menadžment treba usredotočiti pozornost na osiguravanje što redovitijih isporuka, na procjenjivanje rizika od nestašica roba koje žele nabaviti te na održavanje postojeće i razvijanje baze potencijalnih novih dobavljača.

- S nabavne strane značajan je utjecaj razvijenih partnerskih odnosa s dobavljačima. Tamo gdje toga nema, rizici su veći. Usljed neravnoteže ponude i potražnje dolazi do poskupljivanja, pa je drugi prioritet nabavnog menadžmenta ublažiti maksimalno utjecaj povećavanja cijena, prvenstveno transporta – kaže Jungić ističući da je pored eksternih, važno usredotočiti pozornost i na interne resurse. Nadalje, navodi Jungić, nabavni menadžment našao se pred izazovom kako voditi svoj tim prema novom normalnom.

- Menadžment nabave usredotočuje se više nego ikad na održavanje pozitvne komunikacije s timom. Ljudi različito reagiraju na promjenu, a promjena se dogodila naglo i traje već mjesecima i ne znamo što očekivati od 2021. godine – kaže Jungić te naglašava da će uspješnost nabavnih timova imati sve veći utjecaj na uspješnost organizacija, kako u pogledu osiguravanja isporuka robe na vrijeme, tako i u postizanju nabavnih uvjeta koji će osigurati profitabilnost organizacija.

- Posve sigurno možemo očekivati pojačane pritiske poslovanja na nabavnu funkciju. Da bi se uspješno mogli nositi sa svim tim izazovima, nabavni timovi moraju razvijati nove kompetencije, prvenstveno socijalne kompetencije, a nabavni menadžment treba ubrzano razvijati vještine novog liderstva za novo normalno – zaključuje Jungić.

Uloga Međunarodne federacije upravljanja nabavom i opskrbom (IFPSM), prema riječima Lindič, jedinstvene međunarodne mreže od 44 udruge rješavanje je strateških pitanja globalnog razvoja nabave i upravljanja lancem opskrbe (PSCM). IFPSM pruža mogućnost promicanja struke, proširenje profesionalnih vještina i znanja, a glavni joj je cilj potaknuti članove na profesionalno djelovanje.

27. travanj 2024 12:12