Kripto
StoryEditor

Bankman-Fried: Nisam točno znao što se događa

02. Prosinac 2022.
Sam Bankman Fried

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried sudjelovao je jučer u intervjuu za New York Times tijekom DealBook Summita.

Tijekom razgovora, Bankman-Fried pružio je sugovorniku NYT-a Andrewu Rossu Sorkinu dublji uvid u kolaps njegove kripto mjenjačnice.

Bankman-Fried započeo je intervju objašnjavajući da je Alameda Research, FTX-ova sestrinska tvrtka, djelovala kao platforma za trgovanje maržom ili derivatima.

Rekao je da je Alameda imala otprilike 10 posto poluge prošle godine, ali da su padovi na tržištu smanjili vrijednost njezine imovine. Iako je Alameda još uvijek koristila dvostruku polugu prije mjesec dana, rekao je Bankman-Fried, više od 10 milijardi dolara izbrisano je u nekoliko dana, zbog čega FTX ne može likvidirati tu poziciju i generirati dug.

Na pitanje o tome kako je to utjecalo na FTX i jesu li se sredstva ‘izmiješala‘ između dviju tvrtki, Bankman-Fried je ustrajavao kako nije svjesno pomiješao sredstva.

Umjesto toga, rekao je da vjeruje kako je Alameda imala margin pozicije s raznim tvrtkama za kripto zaduživanje i kreditiranje. Nakon što su mnoge od tih tvrtki propale ovog ljeta, Alameda je premjestila te pozicije na FTX.

Bankman-Fried također je priznao ‘značajan nesklad‘ između financijskih revizija i stvarne situacije tvrtke. Rekao je da su dvije tvrtke u konačnici povezane znatno više nego što bih ikada želio.

Također je dodao izjavu o odricanju odgovornosti.

- Nisam vodio Alamedu, nisam točno znao što se događa - napominjući da je mnoge od tih detalja saznao u posljednjih mjesec dana.

Na pitanje o 515 milijuna dolara sredstava koja su nestala nedugo nakon stečajne prijave FTX-a, Bankman-Fried je rekao da je u tom trenutku bio odsječen od sustava i stoga nema potpuno znanje o situaciji.

Međutim, nagađao je da je jedan dio sredstava zaplijenio FTX.US-ov tim i stavio na ‘sigurno‘, te da je još jedan dio preuzeo bahamski regulator. Kazao je kako su trećem dijelu nepropisno pristupile osobe koje su još uvijek nepoznate.

O tome je li njegova tvrtka dobila upute za daljnje poštivanje regulatornih smjernica, Bankman-Fried je priznao da postoje takve upute. Međutim, rekao je da FTX već troši ‘ogromnu količinu energije‘ na usklađenost prije nego što je propao, te da je temeljno pitanje umjesto toga upravljanje rizicima.

O prebivalištu na Bahamima

Bankman-Fried također je komentirao svoju odluku da ostane na Bahamima i razgovarao o tome vjeruje li da mu je dopušteno napustiti zemlju i vratiti se u SAD.

- Koliko znam, mogao bih - rekao je Bankman-Fried.

Kazao je kako je gledao razna vladina saslušanja i kako ‘ne bi bio iznenađen‘ ako otputuje u Sjedinjene Države kako bi razgovarao s predstavnicima.

Dodao je kako nije odmah zabrinut zbog kaznene odgovornosti.

- Ovdje su važni milijuni korisnika... Ne mislim da je ono što se događa sa mnom važan dio toga - rekao je Bankman-Fried.

Komentirao je svoj osobni odnos s drugim zaposlenicima u svojoj mreži, navodeći da Alamedino osoblje poznaje ‘pristojno dobro‘. Negirao je da je živio s tim pojedincima u zajedničkom penthouseu na Bahamima bilo koje značajno vrijeme.

- Većina Alamede nije bila tamo. Sada ne živim tamo i nisam živio tamo većinu vremena. Neko vrijeme sam živio s jednim ili dva člana Alamede – izjasnio se.

Bankman-Fried također je zanijekao rekreativnu uporabu droga među zaposlenicima.

- Ovdje nije bilo divljih zabava. Kad smo imali zabave, igrali smo društvene igre - rekao je, navodeći da su neki ljudi popili malu količinu piva.

Istaknuo je kako ne vidi ilegalnu uporabu droga u uredu ili na zabavama, ali  je kazao kako je osobno koristio lijekove propisane za fokusiranje i koncentraciju.

Bankman-Fried o svojoj budućnosti

Bankman-Fried je priznao da su mu odvjetnici savjetovali da ne razgovara s javnošću.

- Klasični savjet je, ne govori ništa, znate, povući se u rupu - rekao je, istodobno objašnjavajući da osjeća dužnost razgovarati s ljudima i dužnost da objasni što se dogodilo.

Iako je Bankman-Fried inzistirao na tome da je uvijek bio iskren, priznao je da je bilo trenutaka kada je djelovao kao showman FTX-a prikazujući mjenjačnicu uzbudljivom bez potpunog otkrivanja rizika.

Zaključio je da je njegova budućnost neizvjesna, ali da mu je cilj biti što korisniji korisnicima i regulatorima.

- Ne mogu nikome ništa obećati. Mislim da postoji šansa da kupci na kraju budu isplaćeni ... ako je bilo stvarno jakog zajedničkog napora ... Mislim da postoji šansa za stvarnu vrijednost – priznao je.

Bankman-Fried je dodao kako sada ne posjeduje ‘gotovo ništa‘ u smislu financija, s jednom kreditnom karticom plus osobnim sredstvima u iznosu od 100.000 dolara na bankovnom računu. Rekao je da nema skrivenih sredstava.

Bankman-Fried je također u različitim trenucima sugerirao da bi FTX-ova američka podružnica trebala biti operativna.

- Koliko mi je poznato, u potpunosti je solventna. Vjerujem da bi danas mogla otvoriti povlačenja – rekao je.

Ipak, mjenjačnica ne pokazuje znakove ponovnog otvaranja svojih usluga.

20. travanj 2024 01:16