Kripto
StoryEditor

BlackRock želi kupiti spot bitcoin ETF-ove za globalni alokacijski fond

08. Ožujak 2024.
iShares by BlackRock

BlackRock, najveći upravitelj imovinom na svijetu, planira kupiti spot bitcoin ETF-ove za svoj Global Allocation Fund (MALOX).

Prema ažuriranju podneska Komisiji za vrijednosne papire od 7. ožujka, BlackRock želi uključiti spot bitcoin ETF-ove u MALOX fond. U ažuriranoj prijavi navodi se da bi MALOX mogao kupiti BlackRockov vlastiti spot bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust (IBIT), kao i ETF-ove drugih izdavatelja.

- Fond može steći udjele u ETF-ovima koji nastoje odražavati općenitu izvedbu cijene bitcoina izravnim držanjem bitcoina, uključujući dionice Bitcoin ETF-a koje sponzorira podružnica BlackRocka - navodi se u prijavi.

Fond će ulagati samo u bitcoin ETF-ove koji su kotirani i kojima se trguje na nacionalnim burzama vrijednosnih papira, navedeno je u prijavi.

Pokrenut 1989. godine, BlackRock Global Allocation Fund nastoji osigurati povrat ulaganja kroz potpuno upravljanu investicijsku politiku koristeći američki i inozemni kapital, dužničke i vrijednosne papire tržišta novca, uključujući tvrtke poput Microsofta, Applea i drugih. Od 7. ožujka MALOX je imao 17,8 milijardi dolara imovine pod upravljanjem.

MALOX nije jedini BlackRock fond putem kojeg tvrtka želi držati spot bitcoin ETF-ove. Ažurirana SEC-ova prijava dolazi samo nekoliko dana nakon što je BlackRock podnio sličnu ažuriranu prijavu za svoj Strategic Income Opportunities Fund (BSIIX) 4. ožujka.

BlackRockov spot bitcoin ETF, iShares Bitcoin Trust, počeo je trgovati 11. siječnja, zajedno s devet drugih spot bitcoin ETF-ova u SAD-u.

IBIT se pojavio kao najbrže rastući spot bitcoin ETF, povećavajući svoje bitcoin u vlasništvu za više od sedam tisuća posto, s 2,621 11. siječnja na 187,531 bitcoina od 7. ožujka 2024. U vrijeme pisanja, bitcoin u vlasništvu IBIT-a vrijedi 12,6 milijardi dolara.

Uz spot bitcoin ETF, BlackRock se aktivno zalaže za spot ethereum ETF s američkim regulatorima. U studenom 2023. BlackRock je podnio zahtjev za obrazac S-1 za svoj iShares Ethereum Trust kod Delawareovog odjela za korporacije.

Analitičari i promatrači raspravljali su o tome hoće li američki financijski nadzornici odobriti pokretanje spot ethereum ETF-a 2024. Za bitcoin, trebalo je više od deset godina da SEC podrži spot ETF u SAD-u, no izglednije je da će ethereum ETF-ovi biti odobreni 23. svibnja kada je zadnji dan roka.

28. travanj 2024 19:14