Kripto
StoryEditor

Broj adresa koje posjeduju više od jednog bitcoina dosegao vrhunac i premašio milijun

16. Svibanj 2023.

Bitcoin je dosegnuo još jednu značajnu prekretnicu. Broj adresa koje posjeduju barem jedan bitcoin dosegao je najvišu razinu svih vremena, iznad milijun.

Prema podacima Glassnodea, podvig je zabilježen 13. svibnja, što ukazuje na sve veći interes za digitalnu klasu imovine unatoč nestabilnosti cijena i bear market. U vrijeme pisanja ovog članka ukupan broj adresa koje posjeduju jedan cijeli bitcoin iznosio je 1.000.527. To se događa oko 15 mjeseci nakon što su ti novčanici dosegli 800.000 u veljači 2022.

Usvajanje bitcoina unatoč bear marketu

Najnovija prekretnica dosegnuta je unatoč produljenom bear marketu, zbog čega je bitcoin pao za više od 65 posto u prošloj godini. Značajno je da je došlo do povećanja broja adresa tijekom pada tržišta u lipnju i studenom, kada je nekoliko glavnih kripto subjekata propalo. To podrazumijeva da su investitori iskoristili medvjeđe trendove za stjecanje više bitcoina.

Važno je napomenuti da dostizanje milijun adresa koje posjeduje barem jedan bitcoin ne znači nužno da postoji milijun pojedinaca ili institucija s takvim iznosom. Mnogi kripto investitori i institucije posjeduju više bitcoin adresa, što znači da ukupan broj vlasnika može biti i vjerojatno je manji od milijun.

U međuvremenu, s adresama koje posjeduju barem jedan bitcoin na vrhuncu, broj bitcoin adresa koje posjeduju više od nula bitcoina porastao je za više od 15 posto u posljednjih 15 mjeseci. U vrijeme pisanja ovog članka ukupan broj adresa koje nisu nula iznosio je 46.715.868 u usporedbi s 40.276.163 zabilježenih u veljači 2022.

CEX-ovi dominiraju

Centralizirane mjenjačnice (CEX) dominiraju tržišnim udjelom bitcoina, prema podacima CoinGlassa. Od približno 19 milijuna bitcoina u optjecaju, 1,89 milijuna, čija se vrijednost procjenjuje na 50,7 milijardi dolara, nalazi se na istaknutim CEX-ovima kao što su Binance i Coinbase.

CoinGlass nadalje sugerira da SAD, Kina, Rusija, Indija i Ukrajina imaju najveći udio cirkulirajuće ponude bitcoina među zemljama. To naglašava njihovu značajnu prisutnost u bitcoin ekosustavu.

U međuvremenu, Glassnode procjenjuje da je tri milijuna bitcoina, što odgovara 80,4 milijarde dolara i čini 17 posto ukupne cirkulirajuće ponude, zauvijek izgubljeno. Ova procjena izvedena je iz različitih izvora podataka, uključujući bitcoin poslan na ‘burn adrese‘, novčanike s izgubljenim ključevima i znatne račune koji su ostali neaktivni više od desetljeća.

19. travanj 2024 14:37