Kripto
StoryEditor

Circle postao prvi licencirani izdavatelj stablecoina pod MiCA regulatornim okvirom

02. Srpanj 2024.

Jeremy Allaire, suosnivač i izvršni direktor Circlea, jučer je objavio da je tvrtka postala prvi izdavatelj stablecoina u Europskoj uniji koji je dobio regulatorno odobrenje prema sveobuhvatnom MiCA regulatornom okviru EU-a.

Stablecoini USDC i EURC tvrtke Circle usklađeni su s propisima u skladu s novim pravilima, koja su stupila na snagu 30. lipnja, čime se otklanjaju strahovi da će ulagači morati otkupiti svoje stablecoine ili prenijeti svoja sredstva u drugu digitalnu imovinu kako bi ostali usklađeni.

Allaire je tada objavio da je Circle odabrao Francusku za europsko sjedište tvrtke, navodeći budući stav Francuske o regulaciji digitalne imovine i radni odnos Circlea s Francuskim tijelom za bonitetni nadzor i sanaciju (ACPR).

Suosnivač Circlea također se osvrnuo na povijesni značaj regulacije Europske unije, prvog sveobuhvatnog regulatornog okvira za digitalnu imovinu.

- Cijeli koncept fiat digitalne valute zapravo nije ni postojao izvan vrlo ranih kripto krugova. Koncept velikih globalnih zakona koji su ugradili stablecoine u financijski sustav bio je nezamisliv - rekao je Allaire.

U pripremi za regulatornu promjenu EU nekoliko kripto mjenjačnica najavilo je promjene u svojim politikama o stablecoinima i ponudi proizvoda.

U lipnju je platforma Uphold objavila da uklanja šest stablecoina u e-mailu poslanom svojim europskim korisnicima. To uključuje Tether (USDT), Dai, TrueUSD (TUSD), Gemini dolar (GUSD), Pax dolar (USDP) i Frax Protocol (FRAX).

Bitstamp je slijedio taj primjer i uklonio Tetherov EURT stablecoin kasnije tog istog mjeseca u iščekivanju sveobuhvatnih promjena unatoč tome što je bila jedna od prvih mjenjačnica koja je izlistala digitalni fiat token.

Binance je također zauzeo sličan, ali mekši pristup novim propisima o stablecoinima usvajanjem strategije ‘samo za prodaju’ za određene stablecoin proizvode na europskom tržištu. Najveća svjetska centralizirana mjenjačnica objasnila je da trenutačno neće ukloniti stablecoinove za svoje europske korisnike, odlučivši umjesto toga označiti fiat ekvivalente kao sukladne ili nesukladne i ograničiti određene tržišne značajke za europske kupce.

02. srpanj 2024 16:00