Kripto
StoryEditor

Dionice povezane s kriptovalutama i blockchainom ostvarile impresivan rast od početka godine

26. Siječanj 2023.

Dionice i obveznice u siječnju su porasle unatoč boljim inflatornim podacima, no kripto tržište ostvarilo je veći rast u isto vrijeme.

Cijena bitcoina podosta se oporavila od početka godine, nakon što je kolaps FTX-a uzrokovao strah i paniku. Bloomberg Intelligence objavio da se bitcoin već nalazi na popisu najuspješnijih imovina 2023. godine.

Kao rezultat toga, sljedeće kripto dionice, između ostalog, zabilježile su ogromne dobitke u prvoj polovici mjeseca.

Coinbase

Dionice Coinbasea započele su 2023. trgujući po nešto više od 33 dolara. 17. siječnja dionice su skočile na visokih 54 dolara i tako porasle 63 posto od početka godine. Od tada su se vratile na oko 52,5 dolara u vrijeme pisanja ovog teksta.

Ulagači bi također mogli razmotriti mjere tvrtke za smanjenje troškova. Coinbase je ovog mjeseca otpustio gotovo 1.000 zaposlenika više, što je drugi krug otpuštanja kripto mjenjačnice u manje od godinu dana.

MicroStrategy

Izvršni direktor tvrtke za poslovnu inteligenciju i cloud MicroStrategya, Michael Saylor, vjeruje da će bitcoin biti globalno skladište vrijednosti do 2031. godine.

Dio makro strategije tvrtke bio je akumuliranje i držanje ogromnih količina bitcoina. Ova ‘kripto dionica‘ daje vlasnicima izloženost bitcoinu i izvršnom vodstvu koje razmišlja na način na koji to čine ljubitelji kriptovaluta.

Dionice MSTR-a započele su godinu trgujući po cijeni od 141 dolara, ali su porasle na 250 dolara, što je dobitak od 77 posto. Tvrtka će objaviti svoje financijske rezultate četvrtog tromjesečja 2. veljače. Trenutno dionica trguje po cijeni od oko 245 dolara.

Block

Zacks Equity Research izvijestio je o velikom interesu za pretraživanje dionica Blocka na Zacks.com web stranici.

Nije ni čudo zašto. Ova ‘vruća‘ kripto dionica u tvrtki u čijem je vlasništvu CashApp skočila je sa 63 dolara za početak godine na 82 dolara. CashApp je prošle jeseni dodao integraciju lightning networka. Trenutno trguje po cijeni od oko 81 dolara.

Nvidia

Nvidia je jedan od vodećih svjetskih proizvođača grafičkih kartica. Međutim, grafički procesori mogu učiniti mnogo više od uobičajenih performansi. Nvidia GPU-ovi popularno se koriste za rudarenje kriptovaluta.

Ova dionica daje svojim dioničarima djelomičnu izloženost blockchainu, a istovremeno industriji čipova i gaming sektoru. NVDA je sa 146 dolara u početku godine porasla na 193 dolara na vrhuncu i trenutno trguje po toj cijeni.

Advanced Micro Devices (AMD)

AMD je još jedna tvrtka s kripto izloženošću jer proizvodi poluvodiče koji se koriste u kripto rudarenju. Cijena dionice porasla je sa 65 na 77 dolara. U vrijeme pisanja ovog članka mijenja trguje po 75 dolara.

Mining tvrtke ostvarile najveći rast

Marathon Digital

Dionice ove bitcoin mining tvrtke u Las Vegasu porasle su s 3,42 s početka godine na 9 dolara na vrhuncu. Tih 164 posto bio je najbolji mjesečni performans u posljednjih godinu dana. Trenutno trguje po cijeni od 8,75 dolara.

Hut 8

Dionice mining tvrtke skočile su s 1,16 na 2,66 kanadskih dolara, što je rast od 130 posto. U vrijeme pisanja ovog teksta trguje po cijeni od oko 2,50 kanadskih dolara.

Bitfarms

Bitfarms je bio najveći dobitnik među kripto dionicama tijekom ovog rasta. Dionice kanadske bitcoin mining tvrtke skočile za 265 posto s 0,44 na 1,61 kanadskih dolara.

Riot Blockchain

Riot Blockchain povećao je svoju proizvodnju bitcoina kroz kripto zimu prošle godine. Ove godine dionice s porasle s 3,39 na 6,48 dolara tijekom novogodišnjeg rallya. Trenutno trguje po cijeni od 6,23 dolara.

Hive Blockchain

Dionice ove kanadske bitcoin mining tvrtke porasle su s 1,95 na 4,60 kanadskih dolara na NASDAQ-u tijekom povratka kripto bikova. U posljednjem tromjesečju Hive Blockchain objavio je podatke koji ukazuju kako tvrtka ima snažnu bilancu bez duga i 3.311 bitcoina.

19. travanj 2024 17:26