Kripto
StoryEditor

Ethereum ETF-ovi mogli bi se pokrenuti sljedeći tjedan

28. Lipanj 2024.
foto Shutterstock

Komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) mogla bi odobriti najnovije izmjene u vezi sa spot ethereum ETF-ovima do 4. srpnja, dok rasprave između upravitelja imovinom i regulatora dosežu završnu fazu.

Dok su razgovarali s nekoliko insajdera iz industrije, iz Reutersa su primijetili da se osam upravitelja imovinom, uključujući BlackRock, Franklin Templeton i Grayscale Investments, približavaju završnim fazama. Mnoge od tih tvrtki pokrenule su spot bitcoin ETF-ove u siječnju nakon desetljeća duge borbe s regulatorima, a Grayscale ponovno namjerava pretvoriti postojeći trust u ETF.

Osobe dviju uključenih tvrtki navodno su za Reuters rekli da je proces dotjerivanja dokumenata značajno napredovao i da samo ‘manja’ pitanja ostaju za rješavanje, koja moraju dobiti zeleno svjetlo prije nego što ETF-ovi počnu trgovati.

Očekuje se da će odobrenje biti vjerojatno kroz ‘tjedan ili dva’, prema drugom odvjetniku.

Najnovija vremenska linija usklađena je s otkrićem Bloombergovog ETF analitičara Erica Balchunasa ranije ovog mjeseca u kojem je sugerirao da bi spot ethereum ETF mogao biti odobren prije američkog praznika 4. srpnja, potencijalno do 2. srpnja.

Unatoč raširenim špekulacijama o datumu lansiranja, SEC i njegov predsjednik Gary Gensler bili su vrlo škrti na riječima. U ovotjednom intervjuu za Bloomberg, Gensler je izrazio optimizam u pogledu odobravanja ovih investicijskih sredstava, ali se suzdržao od nuđenja bilo kakvog određenog vremenskog okvira. Nagovijestio je da bi ETF-ovi mogla zaživjeti tijekom ljeta.

Prošlog mjeseca regulatorni nadzorni organ odobrio je obrasce 19b-4. Trenutačno SEC i izdavatelji rade na zahtjevima S-1 koji moraju biti odobreni prije nego što se ovim proizvodima počne trgovati.

Ethereum ETF-ovi mogli bi privući 15 milijardi dolara u 18 mjeseci prema predviđanjima Bitwisea. Bitwiseov CIO Matt Hougan svoju procjenu temelji na podacima bitcoin ETF-a i veličini tržišta ethereuma u odnosu na bitcoin.

Trenutačno tržišna kapitalizacija najveće svjetske digitalne imovine iznosi oko 1,26 bilijuna dolara, dok ethereuma iznosi 432 milijarde dolara, što rezultira omjerom 3:1.

Gotovo 56 milijardi dolara ukupne tržišne kapitalizacije bitcoina uloženo je u spot bitcoin ETF-ove u SAD-u, a brojka za koju Hougan predviđa da će narasti na 100 milijardi dolara do kraja 2025. godine.

03. srpanj 2024 17:47