Kripto
StoryEditor

FTX-ov token FTT porastao za 32 posto nakon što je novi izvršni direktor rekao da bi mjenjačnica mogla oživjeti

20. Siječanj 2023.

Token koji je izdala bankrotirana kripto mjenjačnica FTX skočio je za 32 posto u danu nakon što je novi izvršni direktor John J. Ray III ponovio da razmišlja o ideji ponovnog pokretanja mjenjačnice koju je ranije vodio Sam Bankman-Fried.

Ray je u četvrtak rekao da još uvijek pokušava otkriti i dohvatiti imovinu FTX-a, te da je zadužio grupu nekolicine ljudi da istraži mogućnost ponovnog pokretanja međunarodnog ogranka mjenjačnice, izvijestio je Wall Street Journal.

- Postoje dionici s kojima surađujemo koji su identificirali da je održiv posao - rekao je Ray.

Ali ovo nije prvi put da se govori o ponovnom pokretanju FTX-a. Prošlog tjedna, odvjetnici FTX-ovog odbora vjerovnika rekli su da bi objavljivanje imena 9 milijuna kupaca mjenjačnice moglo naštetiti ‘potencijalnom ponovnom pokretanju‘.

FTX je propao u studenom nakon ‘problema s likvidnosti‘ (zapravo je u pitanju klasični kriminal), koji su prisilili tvrtku da prizna kako ne posjeduje imovinu klijenata u omjeru 1:1. Rupa u bilanci značila je da mjenjačnica ne može zadovoljiti zahtjeve kupaca za isplatama. FTX je na kraju zamrznuo povlačenje novca i podnio zahtjev za bankrot. Američki tužitelji u međuvremenu su optužili Bankman-Frieda za osam financijskih kaznenih djela vezanih za kolaps FTX-a. Bivši izvršni direktor sada se nalazi u kućnom pritvoru i čeka suđenje zakazano za listopad.

FTT-ov današnji uspon na otprilike 2,37 dolara značajno je povećanje od 165 posto u odnosu na najnižu razinu svih vremena od 0,82 dolara 30. prosinca, prema podacima CoinGecka. Unatoč potpunom kolapsu FTX-a, token nikada nije dosegao nulu.

FTX je izdao FTT tokene u svrhu da trgovci na mjenjačnici ostvare popuste na naknade, za razliku od Binanceovog BNB tokena. FTX je također koristio FTT tokene za stjecanje imovine i tvrtki, poput sada izumrle tvrtke Blockfolio, koju je FTX gotovo u cijelosti platio FTT tokenima koje je sama tvrtka izdala.

Iako nije jasno zašto trgovci još uvijek kupuju i prodaju token propale kripto mjenjačnice, moguće je da trgovci vide priliku da profitiraju od divlje volatilnosti tokena. Također je vjerojatno da neki nagađaju o mogućnosti da bi FTT u budućnosti mogao vratiti svoj prvotni utility ako FTX ponovo oživi.

27. travanj 2024 01:28