Kripto
StoryEditor

Strahovi ECB-a istaknuti u najnovijoj osudi protiv bitcoina

21. Listopad 2024.

U objavi na X-u 20. listopada, savjetnik Višeg rukovodstva tržišne infrastrukture i poslovnog područja plaćanja ECB-a, Jürgen Schaaf, označio je bitcoin ‘spekulativnim balonom koji će na kraju puknuti’. 

Tvrdio je da bi to za sobom ostavilo znatnu društvenu štetu usred velike potrošnje energije i omogućavanja nezakonitih plaćanja. 

Anti-bitcoin tirada slijedi dokument Europske središnje banke, koji je prošlog tjedna napisao Schaaf, tvrdeći da su dugoročni vlasnici bitcoina činili nove sudionike na tržištu još siromašnijim. 

Osuda središnje banke 

Schaaf je tvrdio da, čak i ako cijena bitcoina nastavi rasti i balon ne pukne, bogatstvo ranih prihvatitelja dolazi na račun onih koji kasne ili ne posjeduju bitcoin. 

To dovodi do ‘značajnih učinaka redistribucije’, dodao je prije nego što je iznio još luđu tvrdnju. 

- Bogatstvo i potrošnja ranih vlasnika rastu dok drugi postaju siromašniji, bez obzira na to jesu li ikada posjedovali bitcoin - napisao je Schaaf.

Također je utvrdio da bi ova redistribucija bogatstva mogla ‘destabilizirati društvo’ jer će se oni koji kasne osjećati frustrirano jer njihova kupovna moć opada. 

Rješenje savjetnika središnje banke bilo je jednostavno: eliminirati bitcoin. 

- Osobe koje ne posjeduju bitcoin trebaju shvatiti da je rast bitcoina potaknut redistribucijom bogatstva na njihov račun. Postoje uvjerljivi razlozi za zagovaranje politika koje ograničavaju rast bitcoina ili ga čak eliminiraju - savjetovao je Schaaf. 

Steven Smith, izvršni direktor Celestial Mining Managementa, dao je dobar protuargument, napomenuvši da marginalni prodavači i kupci određuju vrijednost bitcoina. 

- Cijela je poanta u tome da nemamo birokrate koji blebeću ili interveniraju na tuđu štetu na temelju onoga što misle da je ‘pošteno‘ ili ‘dobro‘ ili bilo što - rekao je Smith.  

Dodao je da takva jednostavna svojstva čine bitcoin toliko vrijednim da će dovoljan dio čovječanstva odlučiti pohraniti svoje bogatstvo u njemu za razliku od drugih instrumenata koje središnje banke izravno ili neizravno kontroliraju kroz sustave duga i novca. 

Zašto središnje banke mrze bitcoin 

Središnje banke se bave kontrolom dugova i novčane vrijednosti, tako da im je decentralizirana imovina poput bitcoina velika prijetnja. 

ECB gura programabilni digitalni euro, odnosno CBDC (digitalna valuta središnje banke) koji će biti visoko kontroliran i korišten samo za plaćanja, a ne za ulaganje ili držanje. 

Banka američkih saveznih rezervi iz Minneapolisa predložila je nešto slično prošlog tjedna. Bitcoin bi trebao biti oporezovan ili zabranjen jer sprječava vladu da učinkovito upravlja svojim dugovima kroz ‘trajne deficite’, tvrdi se. 

U stvarnosti, tiskanje novca središnjih banaka te upitna fiskalna politika čini ljude još siromašnijima kroz inflacijske cikluse i postupnu devalvaciju fiat valuta. 

21. listopad 2024 18:02