Lider trend
StoryEditor

Jeste li spremni za sunce?

16. Lipanj 2013.

Dok se utapamo u kišno-vodenom valu jedne od najvlažnijih godina koje pamtimo teško je zamisliti da ćemo uskoro put mora i godišnjih odmora po redovitu dozu preplanulosti.

Koži nenaviknutoj na ja(r)ko sunce, još prekrivenoj slojevima odjeće, svake godine iznova priuštimo šok. Ni kriva ni dužna, koža nam uzvrati crvenilom, osipom, guljenjem. Bilo bi zato pametno da i kod njege kože upotrijebimo mudrost poduzetnika koji kažu: sve je u pripremi! A priprema počinje, kako drukčije, nego – pilingom. Dakle, najprije treba ukloniti nečistoće i mrtve stanice s kože. Da bi mogla pravilno disati, ali i ravnomjerno potamnjeti, potrebno je ukloniti sve ono što je onečišćuje, višak sebuma, nečistoće, mrtve stanice.

mn: Blagi pilinzi

U vrijeme prije i tijekom ljeta ne treba kožu mučiti agresivnim, teškim pilinzima kao u zimsko doba, bit će dovoljni nježni sastojci. I to oni koje možete spraviti u vlastitoj kuhinji. Recimo, možete upotrijebiti kukuruznu krupicu ili, po domaći, žgance (nekuhane, naravno). U njih umiješajte med i sve ‘začinite’ eteričnim uljima, primjerice ružmarinom koji potiče cirkulaciju. Za ultra blagi piling odlični su mljeveni bademi koje možete pretvoriti u piling pastu s hidrolatom prave lavande u koje ćete dodati isto eterično ulje. Imate li ipak masniju, otporniju, ‘debelu’ kožu slobodno se počastite s morskom soli razblaženom nemasnim biljnim uljem (npr. makadamija ili sjemenke grožđa) u koje ste dodali eterično ulje ružinog drva – ono čisti kožu i ima anti age učinak. Što god odabrali, piling nanesite na mokru kožu počevši od stopala. Masirajte ih kužnim pokretima zatim krenite prema gore, u smjeru srca. Nakon što ste prošli cijelo tijelo, isperite se naizmjence hladnom i toplom vodom. Nakon tretmana pilingom odmorite 15- ak minuta – tako se potiče cirkulacija i limfa, uklanjaju toksini i nečistoće s kože te energizira cijelo tijelo. 

Hrana za kožu  Kada se koža oslobođena mrtvila razbudila treba je nahraniti. Organskim, hladno prešanim biljnim uljima, naravno. Njega tijela uljima naizgled se čini skupom, no koža se od isušivanja može zaštititi najobičnijim maslinovim uljem. Ono će se pokazati boljim od mnogih razvikanih losiona čiji će kemijski sastojci kožu dodatno isušiti. Maslinovo je ulje, naime, bogato esencijalnim kiselinama zaduženim za zdravlje stanica kože. Ono štiti kožu od isušivanja, njeguje ju i čini glatkom. Planirate li uskoro na morski godišnji već danas krenite s njegom. Tako ćete zaštititi kožu od dehidracije i preranog starenja. Imate li nešto više novca odlično je i ulje koštica marelice koje hrani, obnavlja i ‘pegla’ prokazivače godina. Za kamufliranje istinskih godina još je bolji macerat mrkve (korijen mrkve potopljen u biljnom ulju). Prema tradicionalnim recepturama, spoj mrkve, biljnog ulja i mediteranskog sunca rezultira potpuno prirodnim pripravkom za njegu kože koji obiluje beta karotenom. U decilitar maslinovog ulja dodajte deset mililitara macerata mrkve – mješavina se koristi za svakodnevnu njegu tijela, najbolje nakon tuširanja dok je koža još vlažna.

Kupka za kosu Kad jednom stanete pred zrake sunca koža će biti manje šokirana. Tim više što ćete potražiti prirodne, možda i ručno izrađene pripravke za sunčanje, po mogućnosti od ulja čileanske maline i čileanskog lješnjaka, shea maslaca i sezamovog ulja, s eteričnim uljem sjemena mrkve. Lješnjak ima zaštitni faktor do 20, a malina čak do 40, shea maslac osim što ima prirodni zaštitni faktor, čuva vlagu kože, čini ju baršunastom i mekom. Sezamovo ulje također štiti kožu od fotostarenja dok eterično ulje sjemenki mrkve potiče regeneraciju kože. Ne zaboravite da se u bilo koji preparat, pogotovo onaj koji nanosite danju, ne smiju dodavati citrusna eterična ulja, jer su fototoksična!

No na suncu ne pati samo koža, nekoliko tjedana prije uživanja u morskim blagodatima za sunce bi trebalo pripremiti i nahraniti i kosu. Možete joj pripremiti uljnu ‘kupku’ od biljnih ulja avokada, kokosa, makadamije i masline s dodatkom eteričnih ulja himalajskog cedra, lavande, ružmarina i limuna – to je spoj koji uz isušivanje sprječava i opadanje kose. No najvažniji savjet ujedno je i najjednostavniji – pijte dovoljno vode! Najmanje litru i pol svakoga dana, jer nema li organizam dovoljno vodenog ‘goriva’ koža i kosa dehidriraju i gube sjaj i elastičnost. U tom slučaju ništa neće spriječiti ono ružno, dosadno perutanje na kraju ljeta zbog kojeg se cijeli ‘sunčani’ trud činio uzaludnim.

recepti

Njega kose

40 ml biljnog ulja avokada30 ml biljnog ulja kokosa 30 ml biljnog ulja makadamije30 kapi himalajskog cedra30 kapi lavande20 kapi ružmarina cineola20 kapi limuna

Ulje za njegu tijela 100 ml maslinovog ulja20 kapi lavande14 kapi geranija12 kapi smilja

Ulje za umirenje kože50 ml monoi de Tahiti macerata50 ml kantariona20 kapi geranija30 kapi lavande10 kapi paprene metvice

04. svibanj 2024 08:02