Splitska gastro scena obogaćena je novim restoranom ZOI, smještenim na rivi, na južnom zidu Dioklecijanove palače, kod lokacije nekadašnjih Carevih odaja.
Carev triklinij (blagovaonica) nekada se nalazio upravo pored restorana, što ovom mjestu daje posebnu povijesnu energiju za uživanje u sofisticiranim jelima, vinu, filozofskim raspravama i veselju. Okruženje je to staro 1700 godina, u kojem se stapaju povijest, strast i hrana.
Split je oduvijek bio sjecište mnogih carstava te samim time i dio mnogih kultura. Sama riječ ZOI dolazi od grčke riječi za život, a odnosi se na kraljeve, vojnike, trgovce, robove i sve koji su ostavili svoj trag te na taj način oblikovali život grada Splita.
Restoran ZOI, u kolijevci povijesti grada Splita, nastoji ispričati priču o bogatoj kulturi grada i izvući najbolje od svake kulture koja je nekada davno postojala na tom području. Glavni chef restorana je Marko Rajilić, umjetnik u duši. Njegova mala remek-djela su njegov izričaj, izričaj njegove regije, prelijepog grada Splita, istoka i zapada, savršeno sljubljena u pravo umjetničko djelo, priopćili su iz ZOI-ja.
>>>Michelinove zvjezdice i preporuke bitne za poticaj razvoju gastronomije
Ponuda u restoranu nadahnuta je raznolikošću mediteranske kuhinje i njezinoj bogatoj povijesti, a gastronomija je mozaik mnogih izvora, od Libanona do Grčke, od Italije do Francuske i Balkana.
[caption id="attachment_284337" align="aligncenter" width="750"] Marko Rajilić[/caption]
Doživljaj je to mješavine kultura, fuzija nespojivih kuhinja. Na meniju se mogu pronaći delicije poput junećeg jezika s datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta s musakom i manti paste. S vinskom kartom od ukupno 84 vrhunska vina, pokrivena je većina svjetskih vinskih regija, dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednima regijama.
Inspirirajuću atmosferu restorana potpisuje dizajner interijera Boran Petljak sa svojim kreativnim timom iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, na čijemu se čelu našao mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović. Restoran se nalazi na samoj rivi, pored ulaza u Dioklecijanove podrume, a krasi ga prostrana terasa od 100 m2.
[caption id="attachment_284335" align="aligncenter" width="750"] Boran Petljak i Neven Vlahović[/caption]
Mala drvena ulazna vrata vode na kamene stepenice, kojima se penje na prvi kat, koji čini unutarnji dio restorana. Najatraktivniji dio prostora je zid palače koji se proteže cijelom dužinom restorana, s prozorima koji gledaju prema Dioklecijanovim podrumima.
Interijer je elegantan i pun svjetlosti zbog brojnih prozora koji gledaju prema rivi, a u opuštajućem ambijentu prevladavaju zagasite boje, drvo i kamen. Stepenice iz restorana vode na terasu, koja vas ostavlja bez daha svojim jedinstvenim pogledom na Splitsku rivu, Dioklecijanov zid i palme.
>>>IKEA razmišlja o otvaranju vlastitih restorana izvan prodajnih centara
ZOI je mjesto za istraživanje svijeta čula. Mjesto gdje se glazba, razgovor i zvukovi grada savršeno stapaju dok udobno uživate na terasi, sa čašom rijetkog vina u ruci i uz nježne dodire blagog ljetnog povjetarca.
Doživite djelić bogate splitske povijesti, fuzije kuhinja i povijesne atmosfere u jedinstvenom ambijentu ZOI restorana na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23 i iznenadite svoja čula vrhunskim delicijama.