Hrvatska
StoryEditor

Bistro BioMania na Braču: Kako prava održivost izgleda u praksi

24. Lipanj 2021.
Bistro Biomania

Svi pričaju o održivosti, a većina zapravo pojma nema što sve doista uključuje održiv model poslovanja. Mnogo je toga više u pitanju od instalacije solara, odvajanja otpada i recikliranja. Pokazuje to i Dario Kožul koji je nakon uspješnog projekta koji je prije deset godina pokrenuo na Baliju, prije tri godine otvorio gastro kućicu na plaži Zlatni rat, a prošle godine i organski, plant based bistro BioMania u Bolu na Braču, koji od ove godine u potpunosti posluje po održivim načelima.

image

Dario Kožul

foto

- Naš cilj je biti primjer ekonomske samoodrživosti i istovremeno ponuditi našim gostima hranu najviše kvalitete koja je puno više od toga što je organska. Od iznimne važnosti nam je graditi dobre odnose s malim obiteljskim dobavljačima, uzgajati vlastitu hranu i prilagođavati jelovnik sezonskim i lokalnim namirnicama s ovog podneblja, klimi i poljoprivrednim tradicijama - poručuje Kožul na internetskim stranicama svojih gastro oaza koje na TripAdvisoru i ostalim platformama skupljaju samo pozitivne recenzije oduševljenih gostiju.

image

Avocado toast

foto

Održivost u toj priči nije samo dobar marketinški trik, ona je višeslojna i nastala je iz želje da svojim primjerom 'biomaniaci' inspiriraju ljude i industriju da žive u simbiozi s planetom. Računa se vodi o svemu, na svim razinama. Koristi se biorazgradivo posuđe, hrana se kompostira, pazi se na potrošnju papira koji je iz održivih izvora, ne tiskaju se posjetnice, kupuje se ono što ne šteti okolišu. Uniforme koje se nose u BioManiji brižno su odabrane. Gledalo se odakle materijali dolaze kako ne bi bili s područja za koja se zna da se izrabljuje radna snaga pri izradi, tko ih uvozi u Hrvatsku.

-  Nije glavni kriterij cijena, ona je na trećem ili četvrtom mjestu. Gledamo da koristimo što više reciklirane materijale, lan, pamuk, koji su prozračni i lagani, no i organski certificirani iz održivih izvora, koji dolaze s fair trade područja - kažu iz BioManije. 

image

Bistro Biomania

foto

Upravljanje ljudima i međuljudski odnosi također su usklađeni s načelima društveno-odgovornog poslovanja i održivosti, tako da je svaka diskriminacija isključena, komunikacija je otvorena i jasna, a zaposlenike se ohrabruje da sve standardne operativne poslovne procedure, prije svega, kako se ponašati prema okolišu, energiji, uporabi vode, počinju primjenjivati i u privatnim životima.

- Nastojimo provoditi vrijeme zajedno i nakon radnog vremena. Ljudi sa svojim obiteljima često organiziraju neke akcije koje imaju pozitivne učinke na okoliš kao što su pošumljavanje, čišćenje, pomaganje potrebitima. Isto tako kao firma odvajamo dio svog prometa u dobrotvorne svrhe, pomažemo udrugama - tumače iz BioManije gdje žele da su im zaposlenici zadovoljni ljudi jer se njihova energija i dobar osjećaj prenose na njihove obitelji i na goste. Stoga se mjeri zadovoljstvo zaposlenika i korisnika usluga, ali i sve ostale aktivnosti postavljene su tako da budu mjerljive kako bi se moglo doista ustvrditi kakvi su pomaci unutar tvrtke postignuti.

image

Uzgoj poljoprivrednih kultura

foto

Bistro u Bolu trenutno je u pripremama za novu sezonu. Kožul je doveo djelatnike iz raznih krajeva svijeta, Chefica je stigla iz New Yorka, a jelovnik će biti prilagođen našem podneblju. Za koktele će se pobrinuti višestruko nagrađivani koktel majstor Marin Nekić, a posebni sastojak bit će im autohtono bilje s Brača kako bi se nabavom namirnica iz neposredne blizine dodatno smanjio ugljični otisak. Na tome se radi i tako što vlasnik bistroa sam uzgaja poljoprivredne kulture koje se koriste za spravljanje jela, dok većinu svježih namirnica dobavlja od lokalnih OPG-ova podržavajući time lokalnu ekonomiju. Pri odabiru poslovnih partnera jedan od glavnih kriterija za suradnju im je da partneri razmišljaju na sličan način o pitanjima održivosti. 

Prije no što započnu s radom, djelatnici bistroa BioManija prolaze posebne edukacije, koja osim održivih praksi uključuje i upoznavanje s kulturnom baštinom, običajima i tradicijom sredine u kojoj rade, kako bi mogli svoja znanja i oduševljenje prenositi gostima.  
22. studeni 2024 09:49