Hrvatska
StoryEditor

Financial Times na svoju listu najbrže rastućih uvrstio ovih šest hrvatskih tvrtki

04. Ožujak 2021.
Najbrže rastuće tvrtkefoto Shutterstock
Šest hrvatskih tvrtki našlo se na listi 1000 najbrže rastućih europskih tvrtki u 2021. koju je objavio Financial Times

Hrvatski Agrivi, Microblink, Infinum, Serengeti, Q i Yellow Submarine dobili su još jednu veliku potvrdu uvrštavanjem na listu 1000 najbržerastućih europskih tvrtki u 2021. koju je petu godinu zaredom objavio renomirani londonski poslovni dnevnik Financial Times. 

Lista 1000 najbrže rastućih europskih tvrtki koju Financial Times radi u suradnji s tvrtkom za istraživanje tržišta Statista pružit će iduće godine zanimljiv uvid u stanje stvari nakon pandemijske godine koja je utjecala na poslovanje svih tvrtki. Konzultantska kuća Accenture navodi da je polovica tvrtki prijavila pad prihoda ili dobiti u posljednjih 12 mjeseci i ne očekuje poboljšanja u godini koja je pred nama. No, rezultati koje gledamo na ovom 'popisu slavnih' temelje se na rastu prihoda u razdoblju između 2016. i 2019. godine. 

Kako su se plasirale hrvatske tvrtke

Softver za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom Agrivi na čelu s Matijom Žuljem najbolje je plasirana hrvatska tvtka na tom prestižnom popisu. Agrivi je na 178. mjestu ljestvice s rastom od 828,2 posto u periodu između 2016. i 2019. godine.

image
Matija Žulj
foto

Tvrtka za istraživanje i razvoje softverskih proizvoda u području računalnog vida Microblink koji je ovih dana kao generalnog direktora za Hrvatsku imenovao Igora Strejčeka na 492. je poziciji. Njihov je rast procijenjen na 328,9 posto. Microblink je i prošle godine bio na ovoj listi, tada je zauzeo 438. poziciju.

image
Igor Strejček
foto

Infinum specijaliziran za razvoj mobilnih aplikacija, mobilnih igara i web aplikacija kojim upravlja Tomislav Car na 522. je poziciji s rastom od 306,4 posto. I ta je tvrtka bila na prošlogodišnjoj listi i tada se plasirala nešto više, bila je 462.

image
Tomislav Car
foto Ratko Mavar

Sljedeći na rang listi od hrvatskih tvrtki je Serengeti. Ta je konzultantska tvrtka za pružanje usluga razvoja softvera na čijem je čelu Goran Kalanj na 557. mjestu s rastom od 286,4 posto.

image
Goran Kalanj
foto

IT tvrtka koja za klijente radi aplikacije, web stranice, internetske trgovine i sve što im zatreba i u nazivu nosi samo jedno slovo Q nalazi se na 613. mjestu s rastom od 260,8 posto. Lani je Q čiji je izvršni direktor Filip Ljubić bio na 163. mjestu.

image
Filip Ljubic, izvrsni direktor tvrtke Q Software.
Photo: Zarko Basic/PIXSELL
foto Pixsell

Zagrebački lanac burger barova Submarine jedina je netehnološka kompanija iz jugoistočne Europe. 

image
Aleksandar Lazinica i Dragoljub Božović,
foto

„U jesen prošle godine smo kontaktirani od strane Londonskog ureda Financial Timesa, da im dostavimo dokumentaciju vezanu uz naše poslovanje, a u svrhu mogućeg uključivanja na prestižnu listu najbrže rastućih europskih kompanija. Mi sebe od samih početaka u neku ruku i smatramo tehnološkom kompanijom, tako da nam užasno laska činjenica da smo mi kao tvrtka iz netehnološke branše završili bok uz bok s tech kompanijama. Ovo je priznanje za cijelu kompaniju, cijeli Submarine tim, jer bez uspješnih i zadovoljnih zaposlenika, nema niti uspješne kompanije”,  izjavio je Aleksandar Lazinica, osnivač i suvlasnik Submarinea.

Mjesto na listi Financial Timesa nije moguće kupiti, a kompletno poslovanje detaljno se analizira proteklih pet godina. Da biste uopće razmatrani za listu, tvrtka je morala imati godišnji prihod od minimalno 100 000 eura, a zatim najmanje 1,5 milijuna eura u 2019. godini. Slijedom toga je tvrtka morala zabilježiti rast iznad 35,5%. Usporedbe radi, Submarine je ostvario ukupan rast od 221,4%, prihod 2019. godine je iznosio vrtoglavih 4,5 milijuna eura, te su imali 77 zaposlenih. U godini kad je korona virus zahvatio svijet, Submarine je premašio godišnji prihod 2019. za 30% te će biti zanimljivo promatrati poredak na listi 2021 godine. Ovo je dakako tek nekolicina kriterija koje su tvrtke trebale ispuniti, a svojim rezultatima Submarine je postala jedina netehnološka tvrtka iz Hrvatske zauzevši 720. mjesto najbrže rastućih tvrtki prema Financial Timesu.

Ovo nije jedino priznanje timu koji stoji iza Submarinea. Podsjetimo da su 2019. godine ušli i na popis 50 mjesta gdje pojesti najbolji burger na svijetu po mišljenju čitatelja portala Big 7 Travel koji broji zajednicu od 1,5 milijuna čitatelja. 
„Kompletno smo prilagodili poslovanje već početkom pandemije, agilnost i prilagodba na nove uvjete poslovanja je ključ uspjeha same tvrtke. Ulaganje u znanje, nove tehnologije i pojačanje management tima je urodilo plodom. Izuzetno smo ponosni na ovo priznanje te još jednom čestitam svim članovima Submarine tima!“, zaključio je Dragoljub Božović, osnivač i izvršni direktor Submarinea.

U godini kad je korona virus zahvatio svijet, Submarine je otvorio dva nova restorana, a u 2021. planiraju otvoriti još pet diljem Hrvatske, čime ostvaruju svoju misiju da pruže zadovoljstvo i uživanje u organskim burgerima cijeloj Hrvatskoj. Pitanje je, kada će Submarine Burger početi osvajati svijet, što svi željno iščekujemo.

Na prošlogodišnjoj listi bili su i tvrtke Oradian i Tremak.

Tko je u top deset

Deset najbrže rastućih europskih tvrtki u 2021. godini predvodi britanski proizvođač zelenog plina i električne energije iz obnovljivih izvora Bulb Energy. Prošlogodišnja prvakinja liste Oak North banka ove je godine tek na 111. mjestu što pokazuje nevjerojatnu propulzivnost na tehnološkom tržištu. Među top deset još su tri britanska predstavnika - na trećem mjestu vodovodna tvrtka Everflow Group, na četvrtom građevinarska firma Glencar Construction i na devetom fintech Crossflow Payment Solutions Trading. 

Na drugom mjestu našao se latvijski fintech Sun Finance koji je u periodu od 2016. do 2019. ostvario rast od čak 61837,8 posto. Zanimljivo, svih  top deset tvrtki među kojima su i poljska softverska firma Spyrosoft, njemački Kolibri Games, švedski Polarium Energy Solutions nove su na listi. Tko je još u samom vrhu pogledajte u infografici.

image
Deset najbrže rastućih europskih tvrtki 2021.
foto
21. svibanj 2024 16:48