Hrvatska
StoryEditor

Grupa Pivac otvorila najveću i najmoderniju pršutanu u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi

26. Svibanj 2020.
Obilazak pršutane
Visokofunkcionalni pogon površine preko 10.000 četvornih metara povećat će proizvodni kapacitet na više od 300.000 komada pršuta, a nova pršutana spoj je vrhunske tehnologije i izvorne dalmatinske recepture

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić posjetili su u utorak novoizgrađeni pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Grupe Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca. Nakon obilaska pogona održan je sastanak s Ivicom Pivcem, predsjednikom Uprave Mesne industrije Braća Pivac te Nevenom Pivcem i Miljenkom Pivcem, članovima Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

- Zahvaljujem gospodinu Ivici Pivcu koji nam je danas predstavio novi pogon, najveću pršutanu u ovom dijelu Europe. To je sjajna investicija blizu Vrgorca i jedan od načina kako ova Grupa, koja posluje i u Karlovcu u PPK i u Čakovcu u Vajdi te obuhvaća posljednju investiciju u Krašu u Zagrebu i sveukupno zapošljava gotovo 4.500 ljudi, osigurava radna mjesta ovdje u Dalmatinskoj zagori. Drago mi je da je ova proizvodnja rađena upravo na način koji reflektira tehnologiju proizvodnje pršuta u ovom dijelu Hrvatske i na taj je način izrazito prepoznata i cijenjena kod brojnih potrošača. Čestitam im na ovome i drago mi je da imaju odličnu suradnju s Ministarstvom poljoprivrede, a čuli smo danas i planove za dodatne pogone koje će ovdje graditi. Siguran sam da ćemo naći način da ovakvi projekti dobiju potporu i s nacionalne razine i kroz europske fondove - izjavio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Udvostručen kapacitet proizvodnje pršuta

Pivac već godinama čvrsto drži poziciju lidera u proizvodnji pršuta na hrvatskom tržištu, a više od 120 milijuna kuna vrijedna investicija u izgradnju novootvorene moderne pršutane površine 10.500 četvornih metara i ukupnog kapaciteta 4.500 tona dat će novi zamah i dodatno proširiti kapacitet proizvodnje Dalmatinskog pršuta.

- Kapacitet nove pršutane, najveće ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi, iznosi preko 300.000 komada pršuta i 2.500 tona pancete, pečenice i buđole. Osim povećanja proizvodnih kapaciteta, nova pršutana omogućit će Grupi Pivac bolje pozicioniranje na tržištu, a dugoročno i značajniji iskorak na europsko tržište - poručio je Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

Najmodernija tehnologija, uz uvjet čuvanja tradicije

Nova pršutana spoj je izvorne dalmatinske recepture i vrhunskih tehnoloških rješenja iz zemalja s bogatom tradicijom proizvodnje sličnih proizvoda.

- Budući da je Dalmatinski pršut zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, ključno je bilo očuvati tradicijske uvjete proizvodnje koji su njegova najvažnija karakteristika. To znači da svi ključni elementi proizvodnje ostaju nepromijenjeni – soljenje krupnom morskom soli koja se nabavlja iz domaćih solana, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom te dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima. Upravo su tradicionalni uvjeti proizvodnje jamstvo zadržavanja maksimalnih svojstava okusa i mirisa našeg Dalmatinskog pršuta - pojasnio je Darko Markotić, direktor proizvodnje Mesne industrije Braća Pivac.

Proizvodni proces obavljat će se po najvišim standardima, po specifikaciji zaštite oznake zemljopisnog podrijetla te u skladu s međunarodnim normama kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, HACCP i ISO 9001.

Druga faza investicije

Izgradnjom pršutane Grupa Pivac zaokružila je investicijski ciklus koji je započela projektom širenja suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u primarnu klaoničku obradu, odnosno proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu. 

- Ovi projekti omogućili su maksimalno korištenje domaće sirovine u cijeloj Grupi Pivac, što se uz cjelokupni asortiman odnosi i na proizvodnju Dalmatinskog pršuta te ostalih trajnih suhomesnatih proizvoda. Nastavkom ulaganja u proizvodne kapacitete i maksimalnim korištenjem domaće sirovine i dalje ćemo nastojati raditi na dobrobit domaćeg gospodarstva i ruralnog razvoja - poručuje Ivica Pivac.

Odmah po završetku izgradnje ovog visokofunkcionalnog pogona, u Gospodarskoj zoni Ravča započela je i druga faza investicije vrijedna gotovo 20 milijuna eura, u sklopu koje će uz samu pršutanu na površini od 10 tisuća četvornih metara biti izgrađen novi pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, proizvodnju polutrajnih proizvoda, pakiranje te distribuciju svih proizvoda, kao i nova upravna zgrada. Konačni je cilj objedinjavanje svih proizvodnih procesa, koji se trenutno odvijaju na trima različitim lokacijama, a završetak radova predviđen je 2022. godine.

22. studeni 2024 08:08