Svijet
StoryEditor

Predložen novi pristup održivom plavom gospodarstvu

23. Svibanj 2021.
Ribarstvo, akvakultura, obalni turizam, pomorski promet, lučke djelatnosti, brodogradnja i sve ostale djelatnosti povezane s oceanima i morima morat će smanjiti svoj utjecaj na okoliš i klimu

Europska komisija predložila je ovaj tjedan novi pristup održivom plavom gospodarstvu, što se odnosi na djelatnosti i sektore povezane s oceanima, morima i obalama, s obzirom na to da je ono ključno za postizanje održivoga zelenoga gospodarstva. S tim na umu ribarstvo, akvakultura, obalni turizam, pomorski promet, lučke djelatnosti, brodogradnja i sve ostale djelatnosti povezane s oceanima i morima 'morat će smanjiti svoj utjecaj na okoliš i klimu jer su za suočavanje s klimatskom krizom i gubitkom bioraznolikosti potrebna zdrava mora i održivo iskorištavanje njihovih resursa uz stvaranje alternative fosilnim gorivima i tradicionalnoj proizvodnji hrane', stoji u njezinu priopćenju.

Novi početak

– Pandemija je na različite načine pogodila sektore pomorskoga gospodarstva. Sad kad imamo priliku za nov početak, želimo se odmaknuti od pukog iskorištavanja resursa i u prvi plan staviti održivost i otpornost. Put do zelenoga vodi preko plavoga – izjavio je povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

U komunikaciji se stoga predlaže: postizanje ciljeva klimatske neutralnosti i nulte stope onečišćenja (razvojem obnovljivih izvora energije na moru, dekarbonizacijom pomorskog prometa i ozelenjivanjem luka), prelazak na kružno gospodarstvo i sprječavanje nastanka otpada (obnavljanjem normi za dizajn ribarske opreme, recikliranjem brodova i stavljanjem platformi na moru izvan pogona te aktivnostima za smanjenje onečišćenja plastikom i mikroplastikom), očuvanje bioraznolikosti i ulaganje u prirodu (zaštitom 30 posto morskog područja Europske unije zaustavit će se gubitak bioraznolikosti, povećati riblji stokovi, pridonijeti ublažavanju klimatskih promjena i otpornosti na njih te ostvariti znatna financijska i društvena korist).

Održiva proizvodnja hrane

Također, podupiranjem prilagodbe klimatskim promjenama i otpornosti obala (primjerice, razvojem zelene infrastrukture u obalnim područjima i zaštitom obala od erozije i poplava) pridonijet će očuvanju bioraznolikosti i krajolika te koristiti turizmu i obalnom gospodarstvu.

Računa se i na održivu proizvodnju hrane (održiva proizvodnja i novi tržišni standardi za morske prehrambene proizvode, upotreba algi i morske trave, stroža kontrola ribarstva, istraživanja i inovacije u staničnom uzgoju) te poboljšano upravljanje morskim prostorom, što podrazumijeva uspostavu 'plavog foruma' namijenjenoga korisnicima mora za koordinaciju dijaloga između svih uključenih dionika, operatora u odobalnim djelatnostima i znanstvenika u području ribarstva, akvakulture, pomorskog prometa, turizma, obnovljive energije i drugih područja. Njime će se poticati njihova suradnja u održivom iskorištavanju morskog okoliša. 

22. studeni 2024 14:48