Tehno
StoryEditor

Amazon planira ovaj tjedan otpustiti oko 10 tisuća radnika

14. Studeni 2022.

Amazon planira otpustiti otprilike 10 tisuća zaposlenika tijekom ovog tjedna, izvijestio je New York Times, nakon što su tehnološkom divu u ponedjeljak pale dionice za oko 2,5 posto.

Najveće je to otpuštanje u povijesti tvrtke, a prema izvješću, najviše bi to moglo utjecati na maloprodajni odjel i ljudske resurse. Najavljena otpuštanja, iako velika po brojki zaposlenika, predstavlja nešto manje od 1 posto Amazonove globalne radne snage i oko 3 posto njegovih korporativnih zaposlenika.

Amazon je od 2019. imao povećanje radne snage od 102 posto, a čini se da val otpuštanja koji je zahvatio najveće tehnološke divove nije mogao izostaviti ni tvrtku Jeffa Bezosa. Ipak, ukupan broj otpuštenih mogao bi se mijenjati u nadolazećim danima.

Tvrtka je već najavila planove za zamrzavanje zapošljavanja za korporativne uloge u svom maloprodajnom poslovanju,  a posljednjih su mjeseci ugasili i svoje zdravstvene usluge, pozivne centre, a ukinuli su i robota za dostavu kao i neuspješne fizičke lance, a otkazali su i otvaranje novih lokacija za skladištenje.

Nadalje, tvrtka je izvijestila o razočaravajućim poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju ove godine koja je prestrašila investitore i uzrokovala pad dionica za više od 13 posto. To je označilo prvi puta da je Amazonova tržišna vrijednost pala ispod trilijuna dolara od travnja 2020. godine. Rezultati su pokazali da tvrtka bilježi najgoru godinu u posljednjih 14 godina poslovanja.

Nastavak je to sage otpuštanja u tehnološkom sektoru koji potresaju loši rezultati nakon rekordno dobre dvije godine obilježene pandemijom virusa COVID-19. 

Ranije ovog mjeseca s masovnim su otpuštanjem krenuli i Meta koja je otpustila 11 tisuća radnika, Microsoft i Twitter, o čemu smo već pisali u Lideru

15. travanj 2024 14:44