Tehno
StoryEditor

Amazon radi na ‘ubojici‘ ChatGPT-a

25. Lipanj 2024.
amazon AI, Metis, ChatGPT

Utrka za umjetnom inteligencijom iz dana u dan dobiva neke nove sudionike i natjecatelje koji se svim silama trude s trona skinuti za sad neprikosnoveni Open AI-jev ChatGPT. Zadnji izazivač je veliki Amazon koji radi na AI chatbotu koji bi se izravno trebao natjecati upravo sa spomenutim ChatGPT-jem.

Projekt kodnog naziva ‘Metis‘, ime je dobio po grčkoj božici mudrosti, a radi se o usluzi kojoj bi se trebalo pristupati putem web preglednika kao i kod drugih AI pomoćnika. Metis pokreće interni Amazonov AI model Olympus, a radi se o snažnijoj verziji tvrtkinog već dostupnog modela Titan.

Prema internom dokumentu Amazona, Metis na osnovnoj razini daje odgovore temeljene na tekstu i slikama na pametan, razgovorni način. Također može dijeliti veze do izvora svojih odgovora, predlagati daljnje upite i generirati slike.

Generacija proširenog dohvaćanja

Amazon želi da Metis koristi tehniku umjetne inteligencije koja se zove ‘generacija proširenog dohvaćanja‘. To znači da će Metis moći dohvatiti informacije izvan izvornih podataka korištenih za treniranje svog temeljnog Olympus modela. Cilj je generirati ažurnije odgovore. Primjerice, Metis bi trebao moći dijeliti najnovije cijene dionica. Očekuje se da će Metis također raditi kao agent umjetne inteligencije. Agenti umjetne inteligencije sposobni su automatizirati i obavljati složene zadatke na temelju postojećih podataka, poput izrade plana puta za odmor.

Velika konkurencija

S Metisom, Amazon se pridružuje već pretrpanom tržištu AI-asistenta. Njegovi najveći rivali, Microsoft i Google, lansirali su vlastite AI pomoćnike prije gotovo dvije godine, dok OpenAI godinama ulaže milijarde dolara u svoj ChatGPT, koji je trenutno vodeći na tržištu. Anthropic i nekoliko drugih AI startupa također nude AI chatbotove i pomoćnike.

Amazon sada pokušava uhvatiti korak u toj AI utrci ali se njegov model Titan smatra manje moćnim od  rivala, a Amazon Q, chatbot namijenjen korporativnim korisnicima, dobio je mješovite kritike dok se Amazonovi vlastiti AI čipovi, nazvani Trainium i Inferentia, bore se s niskom potražnjom i problemima s performansama.

Izvršni direktor Amazona Andy Jassy ranije je rekao da gotovo svaki dio tvrtke radi na nekoj vrsti AI projekta. Tvrtka je pionir u računalstvu u oblaku i već godinama radi na strojnom učenju, vrsti umjetne inteligencije. Jassy je nedavno rekao da Amazonove AI inicijative idu u korak s generiranjem više od milijardu dolara godišnjeg prihoda te da očekuje da će potaknuti ‘desetke milijardi dolara‘ prodaje u sljedećih nekoliko godina.

Ali potrošački AI pomoćnici nedostajali su Amazonu. Interni dokument prošle godine posebno je istaknuo da Amazon ‘nema javno ili interno dostupan proizvod koji izgleda i radi točno kao ChatGPT.‘

Privremeni datum lansiranja za Metis je rujan, točno u vrijeme kada Amazon bude domaćin velikog Alexa događaja, iako bi se vremenski okvir mogao promijeniti. Ipak, neki ljudi iz Metisovog tima rekli su da se čini da je Amazon već zakasnio s igrom AI-chatbota i da nije jasno koliko je tvrtka spremna uložiti u projekt.

30. lipanj 2024 18:10