Tehno
StoryEditor

Dijeljenje lozinki na streaming platformama: Netflix pokušava stati na kraj toj praksi, drugi liberalniji

30. Siječanj 2023.

Najpopularnija streaming platforma polako, ali sigurno, ispunjava svoje obećanje da će spriječiti korisnike u besplatnom dijeljenju računa, najavljujući ranije ovog mjeseca model plaćenog dijeljenja, sličan onome kojeg je tvrtka već uvela u nekim zemljama Južne Amerike. Netflixovi korisnici morat će, po novim pravilima, plaćati dva ili tri dolara za dodavanje člana na svoje račune s obzirom da je dijeljenje lozinki protivno uvjetima pružanja usluge gotovo svake streaming platforme.

Sektor muku muči s dijeljenjem lozinki, pokušavajući pronaći ravnotežu između upotrebljivosti i profita, a neki stručnjaci pak tvrde da bi Netflixovu novu politiku korisnici mogli prihvatiti pomalo neprijateljski te bi moglo doći do trenda otkazivanja pretplata poznatom servisu. Toga je svjesna i sama tvrtka Netflix.

‒ Očekujemo reakciju otkazivanja prilikom uvođenja plaćenog dijeljenja, no kako će kućanstva ovom odlukom početi aktivirati samostalne račune očekujemo poboljšanje ukupnog prihoda ‒ stoji u pismu dioničarima.

Nešto drugačiji modeli

HBO Max je, s druge strane, imao ravnodušan ton oko dijeljenja lozinki do sada te su, navodno, učinkovito upravljali dijeljenjem lozinki bez većih intervencija, međutim postavlja se pitanje što će biti kada se pripoje s Discovery+ platformom ovog proljeća. Naime, najavljeno je lansiranje nove streaming platforme koja će objediniti HBO Max i Discovery+, a dodatnih informacija o tome kakav će poslovni model imati još uvijek nema.

Hulu također dopušta dijeljenje zaporki na većini računa, no pristup TV-u uživo može biti ograničen za neke korisnike koji dijele zaporke. Zato se oni s pristupom TV-u uživo moraju povremeno prijavljivati na adresi na kojoj je prijavljen račun kako bi mogli gledati TV bez većih problema.

Prijateljski je nastrojen i Amazon koji ima nešto liberalniji pristup dijeljenju lozinki, nudeći pritom kućanstvima mogućnost besplatnog spajanja računa i dodavanja korisnika. Također, članovi Amazon Primea mogu dijeliti neke od svojih pogodnosti, uključujući pristup Prime Videu, s drugim članovima kućanstva.

Značajka Amazon Household, međutim, ograničava pristup na najviše dvije ‘odrasle osobe‘, četiri ‘tinejdžera‘ i četvoro ‘djece‘. Odrasli se, prema Amazonovim pravilima, definiraju kao korisnici stariji od 18 godina, a tinejdžeri su oni u rasponu od 13 do 17 godina.

Apple TV+ ima značajku Family Sharing koja vlasnicima računa omogućuje besplatno dijeljenje s do šest korisnika. Streaming račun mora biti povezan izravno s Apple ID-om, a vlasnik računa odgovoran je za sve kupnje koje izvrše članovi s pristupom. Također, korisnici značajke Apple TV+ također mogu pozvati korisnike s različitim Apple ID-ovima da se pridruže njihovoj ‘obitelji‘, dopuštajući im pristup usluzi.

18. travanj 2024 23:52