Tehno
StoryEditor

Elon Musk imenovao novu izvršnu direktoricu Twittera

12. Svibanj 2023.

Dan nakon što je na svom Twitter profilu objavio da se povlači s mjesta izvršnog direktora te društvene mreže koju je prije nešto više od šest mjeseci preuzeo za 44 milijarde dolara, Elon Musk objavio je, također na Twitteru, tko će ga na tom mjestu zamijeniti.

Riječ je o Lindi Yaccarino, koja na čelo Twittera dolazi s pozicije izvršne direktorice za oglašavanje američkog medijskog konglomerata NBCUniversala, gdje je radila proteklih dvanaest godina.

Prema Muskovim riječima, Yaccarino će, dakle, nadgledati poslovne operacije u Twitteru, a s radom će započeti za šest tjedana. No, Musk se možda povlači s čelne pozicije Twittera, ali svakako ostaje u svojoj kompaniji. Odsad će se, kako kaže, fokusirati na dizajn proizvoda i nove tehnologije.

– Radujem se suradnji s Lindom na transformaciji ove platforme u X, platformu za sve – dodao je Musk.

Kako smo nedavno pisali u Lideru, X je Muskova zamisao platforme za plaćanja, rezervacije, naručivanje hrane i čitanje vijesti, u koju će transformirati Twitter, a sve po uzoru na kineski WeChat. Pojednostavljeno rečeno, Twitter bi se tako trebao pretvoriti u aplikaciju za sve.

S druge strane, kako prenosi Business Insider, Yaccarino nije mogla izabrati gori trenutak za napuštanje NBCUniversala. Kompanija se trenutno suočava s velikim problemima – prije nekoliko tjedana kompaniju je napustio izvršni direktor Jeff Shell i to zbog skandala sa seksualnim uznemiravanjem, a u isto vrijeme u Hollywoodu se odvija veliki štrajk pisaca. Sudeći prema navodima jednog menadžera za oglašavanje koji blisko surađuje s NBCUniversalom, situacija unutar kompanije trenutno liči na ‘Kubansku krizu‘.

image

Linda Yaccarino

foto Linkedin
Prije NBCUniversala, Yaccarino je radila u Turner Entertainmentu kao izvršna potpredsjednica i glavna operativna direktorica oglašavanja, prodaje, marketinga i akvizicija, gdje je bila nadređena 2000 ljudi te je sudjelovala u lansiranju njihovog streaming servisa. Međutim, mnogi kritiziraju njezino članstvo u Svjetskom ekonomskom forumu, sudjelovanje u kampanji za cijepljenje protiv koronavirusa zajedno s papom Franjom, kao i angažman u vijeću Bijele kuće za sport, fitness i prehranu tijekom mandata Donalda Trumpa.

Novinarka Business Insidera Claire Atkinson prati njezinu karijeru već dvadeset godina i smatra da bi njezino veliko iskustvo u oglašavanju moglo pomoći Twitteru, koji se trenutno suočava s padom prodaje oglasa, pogotovo nakon Muskova preuzimanja.

Linda bi mogla bolje monetizirati Twitter, smatra Atkinson, a dodala je i da može zamisliti da Elon Musk treba takvu osobu.

Iako je odlazak Yaccarino iz NBCUniversal iznenadio mnoge, ona je već od prije bila bliska s Twitterom i njegovim relativno novim vlasnikom. Intervjuirala je Muska na jednoj konferenciji u travnju, a nedavno je najavila i proširenje ugovora za prikazivanje sadržaja s Olimpijskih igara u Parizu 2024. na Twitteru.

– Čim Linda bude spremna, napravit ćemo ‘Spaces‘ gdje nas možete pitati bilo što – najavio je Musk javljanje uživo na Twitteru.

26. travanj 2024 21:06