Tehno
StoryEditor

Ericsson Nikola Tesla i FER otvorili znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium

11. Lipanj 2024.
Vedran Bilas i Gordana Kovačević, potpisivanje sporazuma, Inventorium

Ericsson Nikola Tesla i Fakultet Elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) potpisali su Memorandum o razumijevanju o razvoju novih modela suradnje u nastavi i istraživanju u okviru programa ‘Inventorium‘ te je svečano otvoren zajednički znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium kojeg su predstavili kao ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija. Cilj suradnje je, kako su priopćili iz Ericssona, čvršće povezivanje znanosti i gospodarstva kao predispozicije lokalnog i nacionalnog ekonomskog razvoja te razvoj društva znanja kojem težimo.

Sam naziv je kovanica od engleske riječi ‘invent‘ te latinske riječi ‘laboratorium‘, a predstavlja tehnološki laboratorij u kojem se stvaraju inovativne ideje za budućnost. Koristit će se za istraživačke aktivnosti, a istraživačima će omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija. U laboratoriju se nalazi oprema zahvaljujući kojoj će studenti moći analizirati dostupnost te karakteristike mreže, a plan je početi s razvojem dodatnih analitičkih metoda te primjenom umjetne inteligencije predviđati ponašanja mreže i automatizirati karakteristike za optimalno komunikacijsko iskustvo korisnika. To će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla već niz desetljeća aktivno surađuje s akademskom zajednicom, čime se, između ostalog, jača inovacijski potencijal, omogućava transfer znanja i tehnologija te razvoj kvalitetnih stručnjaka. Otvorenje Inventoriuma nastavak je uspješnog partnerstva s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu koje traje više od 60 godina i do sada je uključivalo uspješne znanstveno-istraživačke, razvojne i obrazovne oblike suradnje i razmjene znanja, priopćili su.

– Iznimno me veseli dugogodišnja uspješna suradnja koju imamo s Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Vjerujem da će znanstveno-istraživački laboratorij Inventorium dodatno ojačati našu suradnju te otvoriti nove mogućnosti rada na zajedničkim projektima te tako omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja i stvaranje novih istraživačkih rezultata. Prostor, oprema, znanje i podrška naših zaposlenika stavlja se na raspolaganje za različite oblike aktivnosti koje ćemo nastaviti zajednički promišljati i definirati u partnerskom odnosu kako bismo još više osnažili naše timove za dodatne iskorake u istraživačkom prostoru razvoja novih tehnologija – istaknula je predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević.

Dekan FER-a Vedran Bilas izrazio je zadovoljstvo nastavkom uspješne višedesetljetne partnerske suradnje i istaknuo:

– Hrvatska se može tehnološki razvijati samo ako postoji okruženje i interakcija poduzetnika, tvrtki i akademskih institucija s visokim ambicijama i izvrsnim rezultatima. Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) je prepoznat i po suradnji s gospodarstvom, a jačanje i širenje te suradnje je jedan od naših strateških ciljeva – kazao je Bilas dodajući da višedesetljetno partnerstvo FER-a i Ericsson Nikole Tesle može poslužiti kao primjer dobre prakse jer uključuje brojne modele suradnje u istraživanjima, obrazovanju i inovacijama koja se kontinuirano nadopunjuje i razvija i koja značajno doprinosi stvaranju talenata i razvoju njihovih karijera.

Na svečanom otvorenju Inventoriuma, na kojem su sudjelovali brojni predstavnici akademske zajednice, gospodarstvenici te drugi uvaženi gosti, predstavljena su i neka napredna inovativna ICT rješenja koja stavljaju tehnologiju u službu građana i budućih generacija te poboljšavaju život ljudi stvarajući novu vrijednost za društvenu zajednicu.

11. lipanj 2024 15:00