Tehno
StoryEditor

Investitori OpenAI-ja vrše pritisak na upravni odbor da vrati Altmana

19. Studeni 2023.
Sam Altman, OpenAI

Nakon vijesti o otpuštanju Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora OpenAI-ja, najveći investitori kompanije vrše pritisak na odbor da ga vrate nazad, piše Bloomberg.

Microsof, najveći investitor u ovaj startup s udjelom većim od deset milijardi dolara, se udružio s Thrive Capitalom i Tiger Global Managementom kako bi vratili Altmana, a kao dio napora da se vrati izvršni direktor i suosnivač, investitori također vrše pritisak za zamjenu trenutne uprave.

Prema Bloombergu, direktori su razmišljali o odlasku, iako se trenutno protive takvom potezu, no stanje u kompaniji je i dalje neizvjesno. Ulagači sada razmatraju popis mogućih novih direktora u slučaju da odbor odstupi. Jedan od kandidata je, prema pisanju stranih medija, Bret Taylor, bivši direktor Salesforcea.

Upravni odbor OpenAI-ja izložen je žestokim kritikama zbog svoje odluke da ukloni Altmana, što je bilo iznenađenje i za investitore i za samog izvršnog direktora koji se tijekom godina snažno trudio promijeniti tvrtku iz neprofitne u profitabilnu te je bio pokretačka snaga novih alata koji su revolucionirali način na koji ljudi izvršavaju dnevne zadatke.

Altman je, prema dosadašnjim informacijama, otvoren za povratak u tvrtku iako se pretpostavlja da bi mogao tražiti promjene u načinu upravljanja tvrtkom.

Izvršni direktor Microsofta Satya Nadella bio je u kontaktu s Altmanom i obećao da će ga podržati u svim sljedećim koracima koje poduzme, piše Bloomberg. Nekoliko zaposlenika, uključujući suosnivača OpenAI-ja Brockmana, napustili su tvrtku u znak prosvjeda nakon Altmanova smjenjivanja, a ostavke se mogu očekivati i dalje.

Forbes i Verge ranije su izvijestili o nekim detaljima kampanje za vraćanje Altmana.

U memorandumu osoblju OpenAI-ja u subotu, glavni operativni direktor Brad Lightcap rekao je da Altmanovo smjenjivanje ‘nije učinjeno kao odgovor na prijevaru‘ financijske ili sigurnosne prakse tvrtke.

Odluka da se Altman prisili na odlazak, rekao je, ‘sve nas je iznenadila‘, a on je od tada razgovarao s odborom kako bi bolje razumio njihovu odluku, navodi se u dopisu u koji je Bloomberg imao uvid.

– Ovo je bio prekid komunikacije između Sama i odbora – napisao je Lightcap, dodajući da Microsoft ‘ostaje potpuno predan‘ kao investitor.

19. rujan 2024 12:16