Tehno
StoryEditor

Metin odjel za metaverzum izgubio 13,72 milijarde dolara u 2022. godini

02. Veljača 2023.

Dionice Mete porasle su u srijedu u post-market trgovanju preko 18 posto nakon boljeg kvartalnog izvješća nego što se očekivalo. Ali rastuća plima još uvijek nije mogla podići posrnulu metaverse diviziju tehnološkog diva.

Metaverse fokusirani Reality Labs izgubio je nevjerojatnih 4,28 milijardi dolara u posljednjem fiskalnom tromjesečju 2022., objavila je Meta, što je označilo novu najnižu razinu za odjel koji je bio više puta pozicioniran kao budućnost tvrtke. Jučerašnja objava dovela je do ukupnih gubitaka metaverse divizije za 2022. godinu na vrtoglavih 13,72 milijarde dolara.

Metaverse divizija je u posljednjim mjesecima 2022. povukla samo 727 milijuna dolara prihoda, što je 17 posto manje od prihoda objavljenih u istom razdoblju prošle godine.

Reality Labs dizajnira hardver i softver za iskustva virtualne i proširene stvarnosti, uključujući slušalice s virtualnom stvarnošću Quest i metaverzni projekt Horizon Worlds

Unatoč takvim ponornim brojkama, Metino vodstvo bilo je u srijedu relativno dobro raspoloženo na pozivu s investitorima, jer je tvrtka nadmašila ukupne prognoze prihoda, svakodnevno aktivnih korisnika, mjesečnih aktivnih korisnika i prosječni prihod po korisniku.

Tvrtka uprihodila 32,1 milijardu dolara

Možda najvažnije, tvrtka je uprihodila 32,1 milijardu dolara računajući sve odjele i aplikacije, nadmašivši prognoze prihoda od 31,53 milijarde dolara.

Izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg uokvirio je nadolazeću fiskalnu godinu kao ‘godinu  učinkovitosti‘, započetu odlukom osnivača da u studenom otpusti 11 tisuća zaposlenika.

Zuckerberg je inzistirao da Meta ostane učinkovita i nakon tih otpuštanja, na bilo koji mogući način. - Bit ćemo proaktivniji glede rezanja projekata koji ne funkcioniraju - kazao je. Rezanja projekata osim metaverzuma je očito.

Zuckerberg je u srijedu više puta jasno dao do znanja da Reality Labs nije ni na jednom bloku za rezanje, već je dostojan kontinuiranih i potencijalno povećanja ulaganja.

– Naši prioriteti nisu se promijenili. Dva glavna tehnološka vala koja pokreću naš putokaz danas su umjetna inteligencija, a dugoročno metaverzum – rekao je Zuckerberg.

Budućnost interaktivnog poslovanja

Tehnološki mogul izrazio je poseban optimizam glede VR slušalica sljedeće generacije, Quest 3, koje bi trebale izaći kasnije ove godine. 

– Očekujem da će Quest 3 uspostaviti ovu tehnologiju kao osnovu za sve slušalice, a na kraju i za AR slušalice – izjavio je.

Meta se nada da slušalice neće samo povećati prihode od hardvera za opkoljenu diviziju, već i popularizirati ekosustav virtualne stvarnosti tvrtke Horizon Worlds, koji je Zuckerberg prethodno predstavio kao budućnost interaktivnog poslovanja, zabave i društvene interakcije.

U listopadu se pojavilo izvješće da je, unatoč desecima milijardi dolara financiranja Reality Labsa, Horizon Worlds bio toliko težak i neugodan za korištenje da su čak i zaposlenici Mete koji su radili na projektu izbjegavali ga koristiti kad god je to bilo moguće.

23. travanj 2024 02:12