Tehno
StoryEditor

Musk zaprijetio tužbom protiv Microsofta

20. Travanj 2023.
foto Shutterstock

Izvršni direktor Twittera Elon Musk zaprijetio je tužbom protiv Microsofta za koji tvrdi da je koristio podatke iz njegove društvene mreže bez dopuštenja. 

- Ilegalno su trenirali koristeći podatke s Twittera. Vrijeme je za tužbu - objavio je na Twitteru.

Musk je reagirao na Microsoftov plan da ukloni Twitter sa svoje korporativne platforme za oglašavanje, ali nije pružio nikakve informacije ili dokaze koji bi poduprli tvrdnju. Podsjećamo, Microsoft je ranije objavio da njezina reklamna platforma ‘više neće podržavati Twitter‘ od utorka, 25. travnja.

Kao rezultat toga, kupci oglasa neće moći pristupiti svojim Twitter računima putem Microsoftovog alata za upravljanje društvenim mrežama.

- Drugi kanali društvenih medija kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn i dalje će biti dostupni - rekao je Microsoft.

U zasebnoj objavi na Twitteru, u raspravi o podacima platforme društvenih medija, Musk je rekao da je ‘otvoren za ideje‘.

- Ali otimanje baze podataka Twittera, demonetizacija (uklanjanje oglasa) i zatim prodaja naših podataka drugima nije pobjedničko rješenje - dodao je.

Moguća prodaja 

Twitter je u veljači počeo naplaćivati ​​podatke koje prikuplja od stotina milijuna korisnika, s osnovnim planom od 100 dolara mjesečno. Podaci omogućuju korisnicima da ‘upravljaju i prate svaki aspekt vaše prisutnosti na društvenim medijima‘, prema njihovom objašnjenju. 

Otkako je u listopadu kupio Twitter za 44 milijarde dolara (35,4 milijarde funti), Musk je smanjio broj zaposlenih za oko 80 posto i krenuo u jačanje financija tvrtke kroz mjere koje uključuju naplaćivanje korisnicima tzv. ‘plave kvačice‘.

Proteklih mjeseci, velike tvrtke, uključujući Apple, navodno su prekinule oglašavanje na platformi zbog zabrinutosti oko načina na koji se sadržaj moderira na stranici. U studenom je Musk rekao da je Twitter zabilježio veliki pad prihoda i okrivio aktiviste za pritisak na oglašivače.

U intervjuu za BBC prošli tjedan, rekao je da je Twitteru preostalo još samo nekoliko mjeseci života kada ga je preuzeo. Također je rekao da su se ‘gotovo svi oglašivači vratili ili su rekli da će se vratiti‘ na Twitter.

Musk je dodao da bi Twitter mogao biti profitabilan do drugog kvartala 2023. i da bi bio spreman prodati tvrtku ako se pojavi pravi kupac.

24. travanj 2024 20:35