Tehno
StoryEditor

Nastavljen niz odlazaka iz OpenAI-ja: Još jedan tvorac ChatGPT-a prelazi u Anthropic

06. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Jedan od osnivača OpenAI-ja John Schulman koji je ujedno i ključni tvorac ChatGPT-a oprostio se od najpopularnije AI tvrtke i odlučio prijeći kod glavnog rivala Anthropica. Schulman je tim potezom nastavio niz odlazaka vodećih ljudi iz tvrtke.

Schulman će u Anthropicu, startupu kojeg je 2021. osnovala skupina bivših istraživača OpenAI-ja, raditi na istraživanju kako bi osigurao da su AI sustavi u skladu s ljudskim vrijednostima.

Njegov je odlazak uslijedio nakon odlaska Ilye Sutskevera, još jednog od jedanaest osnivača tvrtke i njezinog bivšeg glavnog znanstvenika, te drugih članova nekadašnjeg tima.

- Ova odluka proizlazi iz moje želje da produbim svoj fokus na usklađivanje s umjetnom inteligencijom i započnem novo poglavlje svoje karijere u kojem se mogu vratiti praktičnom tehničkom radu zajedno s ljudima koji su duboko angažirani u temama koje me najviše zanimaju – napisao je Schulman u pismu kolegama u ponedjeljak.

- Da budem jasan, ne odlazim zbog nedostatka podrške za istraživanje u OpenAI-ju. Naprotiv, čelnici tvrtke vrlo su predani ulaganju u ovo područje – dodao je.

Istog dana kada je Schulman najavio svoj odlazak, predsjednik i još jedan suosnivač OpenAI-ja Greg Brockman objavio je na društvenoj mreži X da će ostatak ove godine uzeti slobodno.

- Uzimam odmor do kraja godine kako bi se opustio prvi puta od osnivanja OpenAI-ja prije devet godina. Misija je daleko od završetka; još uvijek moramo izgraditi sigurnu opću umjetnu inteligenciju (AGI) – objavio je Brockman.

Naime, iz tvrtke već neko vrijeme odlaze ključni ljudi. Vrijednost OpenAI-ja je od lansiranja ChatGPT-a skočila na 86 milijardi dolara, a od te prve verzije tvrtka je lansirala niz chatbota koji mogu obavljati sve složenije zadatke.

Ipak, brz razvoj umjetne inteligencije i nezaustavljiv tempo istraživanja nije prošao bez kritika, a zabrinutost se brzo prelila u krizu u vodstvu pa su u studenom smijenjeni Brockman i izvršni direktor Sam Altman.

Podsjetimo, nije to dugo trajalo pa su se vratili na svoje funkcije u roku od pet dana zbog pritiska javnosti, zaposlenika i investitora. Članovi uprave koji su glasali za smjenu Altmana jer nije bio ‘dosljedan‘ i ‘iskren‘ u međuvremenu su smijenjeni, a izvršni direktor Quore Adam D‘Angelo jedini je direktor koji je ostao tijekom ove krize.

Naravno, to ne znači da su problemi u kompaniji završili, a svoje su kritike i zabrinutosti mjesecima nakon Altmanove i Brockmanove smjene ponavljali bivši zaposlenici.

Također, Elon Musk, koji je pomogao pokrenuti OpenAI, ali je napustio upravni odbor 2018. godine nakon sukoba s Altmanom, ovog je tjedna podnio tužbu protiv Altmana i OpenAI-ja tvrdeći da su odustali od svoje misije za doprinosu čovječanstvu kada su sklopili komercijalno partnerstvo s Microsoftom koji je u proteklih pet godina u ovu tvrtku uložio oko 13 milijardi dolara.

Tvrtku je kritizirao i Jan Leike, istaknuti član Sutskeverovog "superalignment tima" usmjerenog na sigurnost, otišao je u svibnju i kritizirao napore tvrtke, odnosno njihov manjak, da se osigura siguran i odgovoran razvoj te implementacija umjetne inteligencije.  - Proteklih su godina sigurnost i razvojni procesi bili u pozadini, a fokus se stavljao na ‘sjajne‘ proizvode – objavio je Leike, koji je sada također u Anthropicu, na X-u. Andrej Karpathy, još jedan suosnivač OpenAI-ja, otišao je u veljači kako bi radio na vlastitom AI projektu.

12. rujan 2024 11:12