Tehno
StoryEditor

Novi jednorog u Silicijskoj dolini je rudarski start-up KoBold Metals

20. Lipanj 2023.

Najnoviji jednorog u Silicijskoj dolini je ni manje ni više nego – rudarski start-up. Riječ je o kompaniji KoBold Metals iz Berkeleyja u Kaliforniji, koji istražuje metale poput bakra, litija, nikla i kobalta i to putem umjetne inteligencije.

Riječ je o ključnim mineralima potrebnima za budućnost zelene energje koja leže na dubini od 100 do 2000 metara ispod površine Zemlje i u čijem pronalasku stručnjacima iz te tvrtke pomaže umjetna inteligencija. Nakon što ih otkriju minerale, KoBold Metals se udružuje s rudarskim tvrtkama i savjetuje ih o učinkovitom vađenju, opet koristeći vlastite AI alate.

Posebno ih zanima kobalt, resurs koji se široko koristi u litij-ionskim baterijama za mobilne telefone i električne automobile. Nedavno su i akvizirali rudnik kobalta u Zambiji.

Tvrka čija je procijenjena na vrijednost preko milijardu dolara, koristi umjetnu inteligenciju, ali i kako navode geokemijske, geofizičke i geološke podatke kako bi stvorili tehnologiju koja može locirati kobalt. Proizvod koristi algoritme strojnog učenja i trebao bi djelovati kao tražilica za pronalaženje izvora. KoBold Metals upotrijebio je svoju tehnologiju i kupio zemljište u Sjevernoj Americi na temelju predviđanja proizvoda.

Tvrtku su i u trećoj rundi investicija podržali postojeći investitori poput Bill Gatesa i drugih tech investitora i Breaktrough Energy Ventures kao i tvrtke Andreessen Horowitz. Oni očito vjeruju da sprječavanje najkatastrofalnijih utjecaja klimatskih promjena zahtijeva postizanje nulte neto emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, što uključuje, i zamjenu svih automobila i kamiona na fosilna goriva električnim vozilima. To će pak zahtijevati proizvodnju milijardi EV baterija.

No, današnja potražnja za metalima premašuje ponudu što dokazuje rast cijena nikla i litija tijekom prošle godine. Zato je potrebno otkriti i iskopati dodatnih 15 trilijuna dolara vrijednosti kobalta, bakra, litija i nikla do sredine stoljeća, ističu u KoBold Metalsu koji tu vidi svoju priliku. 

26. travanj 2024 07:27