Tehno
StoryEditor

Nvidia izgubila gotovo 300 milijardi dolara vrijednosti, pad povukao i druge proizvođače čipova

04. Rujan 2024.
foto Shutterstock

Nvidia je u utorak zabilježila pad cijene dionica od 9,5 posto te izgubila gotovo 300 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Njezin pad povukao je dolje i druge proizvođače čipova pa je Intel pao gotovo osam posto, Marvell 8,2 posto, a Broadcom oko šest posto. Također, AMD je pao 7,8 posto, a Qualcomm gotovo sedam posto. VanEck Semiconductor ETF, indeks koji prati dionice proizvođača čipova, odnosno poluvodiča, pao je 7,5 posto što je najgori dnevni pad od ožujka 2020. godine.

Tržišta su na početku radnog tjedna, koji je zbog praznika rada, odnosno Labor Daya, počeo u utorak bila usporena jer je ISM proizvodni indeks, poznat i kao indeks menadžera nabave (PMI), izvijestio o brojkama za kolovoz koje su bile ispod konsenzusnih očekivanja što je povećalo strah od slabljenja američkog gospodarstva, ali i potencijalno povećalo izglede da će američka središnja banka Federalne rezerve smanjiti kamatne stope.

Dionice proizvođača čipova prošle su godine rasle zbog optimizma da će procvat umjetne inteligencije zahtijevati od kompanija da kupuju više čipova kako bi održale korak s rastućim zahtjevima za razvojem tehnologije povezane s umjetnom inteligencijom.

Sektor čipova, odnosno poluvodiča, predvodi Nvidia koja dominira tržištem, a dionice ove kompanije još su uvijek u porastu od 118 posto u odnosu na prošlu godinu. Prošlog je tjedna Nvidia izvijestila o prihodu od 30 milijardi dolara za tromjesečje koje je završilo u srpnju, što je više od već visokih očekivanja Wall Streeta. Prihod Nvidijinog poslovanja podatkovnih centara, koji uključuje AI procesore, porastao je 154 posto na godišnjoj razini djelomično potaknut šačicom internetkih divova koji svakog kvartala kupuju Nvidijine čipove. Kompanija i u tekućem kvartalu očekuje rast prodaje od 80 posto.

Ultrabogati investitori izbjegavaju Nvidiju

No, ne dijele svi entuzijazam povezan s Nvidijom koja ove godine obara sve rekorde pa samim time i ovaj rekord u najvećem jednodnevnom padu tržišne vrijednosti. Naime, više od polovice članova grupe Tiger 21, ekskluzivne i ultrabogate globalne zajednice poduzetnika, investitora i menadžera, ne ulaže u Nvidiju ako je vjerovati nedavnom izvješću o raspodjeli sredstava koje je objavila ova zajednica. Njihovo je izvješće otkrilo da 57 posto članova nije ulagalo u Nvidiju od kojih je većina rekla da niti ne namjeravaju početi ulagati u ovog proizvođača čipova.

– Iako je Nvidia trenutni neosporni lider u umjetnoj inteligenciji, rast  nijedne tvrtke ne traje vječno, a konkurenti je često sustižu, što dovodi do ponovne kalibracije tržišta – rekao je predsjednik ove ultrabogate zajednice investitora Michael Sonnenfeldt. Vrijedi spomena da ukupna imovina ove zajednice, koja broji 1450 članova, vrijedi više od 165 milijardi dolara.

Od 43 posto članova koji su uložili u Nvidiju većina ne namjerava dodatno kupovati dionice i to zbog zabrinutosti da su već oborile sve rekorde. Strahovi su naravno opravdani ovotjednim velikim padom, a članovi ove zajednice predviđaju i da Nvidijin uspjeh neće trajati dugoročno. Zato su, prema Sonnenfeldtu, neki članovi odlučili u potpunosti izbjegavati tehnološki sektor i svoj fokus staviti na nekretnine ili neke druge sektore.

– To je zbog prirode današnjeg ulaganja u tehnologiju. Članovi grupe Tiger 21 gledali su Teslin uspon samo da bi kasnije gotovo svi veliki proizvođači automobila nudili električna vozila pa dok je Nvidia danas lider neki članovi vjeruju da je samo pitanje vremena kada će ju konkurencija sustići – rekao je predsjednik zajednice dodajući da su članovi više usredotočeni na očuvanje bogatstva nego na jurnjavu za visokim prinosima. Nvidia, koja je prozvana ‘najvažnijom dionicom na svijetu‘ ranije je ove godine dosegnula tržišnu kapitalizaciju od tri bilijuna dolara, no rekordni rast ovog je ljeta ipak malo stao, pogotovo nakon korekcije na Wall Streetu početkom kolovoza.

16. rujan 2024 04:15