Tehno
StoryEditor

Od Elona Muska do Reida Hoffmana: Kojim političkim opcijama doniraju velikani iz Silicijske doline

28. Rujan 2024.
Evo koliko su milijarderi i multimilijunaši iz Big Techa donirali republikancima i demokratima u ciklusu američkih predsjedničkih izbora 2024.

Američka predizborna sezona je u punom zamahu, a ‘s kišom tvitova, blogova, javnih komentara i podcasta, najmoćniji poslovni lideri tehnološke industrije nude kontinuirani komentar ovogodišnje predsjedničke kampanje koji je teško ignorirati‘, piše Alexei Oreskovic u ovogodišnjem izdanju magazina Fortune.

Ako je običnim biračima teško isključiti se, političarima je vjerojatno još teže ignorirati te komentare jer, kako Oreskovic (tehnološki urednik Fortunea) piše, ‘ogromne političke donacije iz Silicijske doline znače da Washington sve više ovisi o ovim glasnim tehnološkim liderima.‘

Kao i u mnogim industrijama, čelnici Big Techa skloni su raspoređivati svoje donacije diljem političkog spektra, pa je Fortune analizirao ukupne donacije svake osobe kako bi odredili njihovu političku orijentaciju.

Paypal mafija

Paypal mafija, pojam koji je skovao Fortune u naslovnoj priči iz 2007., odnosi se na skupinu fintech inovatora koji su 1998. godine pokrenuli startup PayPal. Ti su likovi kasnije postali neki od najutjecajnijih figura u Silicijskoj dolini. Iako su i druge tehnološke ‘mafije‘ slijedile njihove korake, Paypal mafija uključuje najbogatijeg čovjeka na svijetu, Elona Muska, Petera Thiela, Reida Hoffmana, osnivača LinkedIna i jednog od prvih investitora u OpenAI,  Keitha Raboisa iz Khosla Venturesa i Davida Sacksa, poduzetnika, investitora i suvoditelja popularnog podcasta ‘All-In‘.

Do sada je poznato da je Hoffman donirao gotovo 56 milijuna demokratima, dok su Thiel, Rabois i Sacks svoje donacije usmjerili prema republikancima i to tako da je Thiel donirao 35 milijuna dolara, Rabois oko 10 milijuna te Sacks 2,2 milijuna dolara. Što se Elona Muska tiče, zna se da donira republikance ali njegovi osobne donacije još uvijek nisu dostupne.

Crypto Bros

Investitori i zagovornici kriptovaluta također su se uključili u političku arenu. Nekoliko istaknutih figura u tom pokretu naginje konzervativcima, protiveći se regulativama Bidenove administracije o bitcoinu i izražavajući zabrinutost zbog mogućih agresivnijih propisa. Zbog toga, gotovo svi svoje donacije usmjeravaju republikancima a među najizdašnijima se našao Marc Andreessen s 25,9 milijuna, zatim Ben Horowiz s gotovo 26 milijuna dolara donacija ‘crvenoj‘ opciji. Tu su još i poznata braća Winklevoss koja su zajedno donirala nešto više od 10 milijuna dolara.

Žene Silicijske doline

U industriji koja je notorno muška, neke od najbogatijih žena koje koriste svoje bogatstvo za politički utjecaj uglavnom naginju desnici, a među najistaknutijima je bivša žena Billa Gatesa, Melinda koja je demokratima donirala tek dva milijuna dolara. Također, tu je i Lauren Powell Jobs koja je također demokratima uplatila gotovo četiri milijuna dolara.

Facebook veze

Svaki od ovih političkih moćnika imao je veze s društvenom mrežom Marka Zuckerberga i njegovom tvrtkom Meta. Dustin Moskovitz, suosnivač Facebooka i sadašnji izvršni direktor Asane, bio je istaknuti podržavatelj demokratskih ciljeva, kao i Sheryl Sandberg, bivša glavna operativna direktorica te tvrtke.

S druge strane, Palmer Luckey, tvorac Oculusove virtualne stvarnosti, i blizanci Winklevoss, koji su optužili Zuckerberga da im je ukrao ideju za web stranicu na Harvardu 2004. godine, donirali su republikancima. Zuckerberg je osobno odsutan kao donator, budući da je posljednjih četiri godine usmjeravao svoje donacije putem Facebookovog PAC-a, koji je otprilike neovisan. Međutim, Moskovitz je do sada ulupao nevjerojatnih 58 milijuna dolara demokratima dok je Sheryl Sandberg iskeširao tek 1,5 milijuna dolara, također demokratskoj stranci.

28. rujan 2024 16:32