Tehno
StoryEditor

Pridružili se trendu: Google planira otpustiti otprilike 12 tisuća zaposlenika

20. Siječanj 2023.
foto Shutterstock

Tehnološkim divovima koji se rješavaju viška radne snage pridružio se i Google koji otpušta približno 12.000 zaposlenika. Značajna otpuštanja gomilaju se u sektoru dok inflacija raste, a globalna se tržišta pripremaju za pad. 

Googleov generalni direktor Sundar Pichai najavio je otkaze u e-mailu osoblju i blog postu u petak. Riječ je o gubitku radnih mjesta koja čine oko šest posto Googleove globalne radne snage, u usporedbi s nedavnim otpuštanjima u Microsoftu (10.000 radnih mjesta ili pet posto radne snage), Amazonu (18.000 radnih mjesta ili šest posto) i Meti (11.000 ili tri posto). 

Ranije ovog mjeseca, Googleova matična tvrtka Alphabet najavila je puno manje rezove u Veriliju, svojoj podružnici usmjerenoj na zdravlje te Intrinsicu, podružnici koja razvija softver za industrijske robote, objavio je Verge.

U svojoj objavi na blogu, Pichai je rekao da su otpuštanja označila trenutak za tvrtku da ‘izoštri svoj fokus, reinžinira svoju bazu troškova i usmjeri naš talent i kapital na naše najveće prioritete‘. 

Google među prvima krenuo s ulaganjem u AI 

Generalni direktor istaknuo je da će umjetna inteligencija biti ključno područje u budućnosti.

- Uvjeren sam u veliku priliku koja je pred nama zahvaljujući snazi ​​naše misije, vrijednosti naših proizvoda i usluga te našim ranim ulaganjima u AI. Da bismo u potpunosti uhvatili tu priliku, morat ćemo donositi teške odluke - rekao je Pichai.

Iako je Google među prvim velikim kompanijama koje su počele ulagati u umjetnu inteligenciju s akvizicijom DeepMinda 2014., tvrtka se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog konkurentskog OpenAI-ja, koji je lansirao svoj popularni chatbot ChatGPT prošle godine. OpenAI je također sklopio partnerstvo s Googleovim rivalom Microsoftom, pri čemu je tehnološki div obećao da će integrirati svoju AI tehnologiju u proizvode poput tražilica i uredskog softvera.

U Googleovom izvješću o zaradi prošlog listopada, objavljen je prihod od 69 milijardi dolara i dobit od 13,9 milijardi dolara. Tvrtka bilježi rastući prihod u odnosu na 65,1 milijardu dolara prethodne godine, ali i smanjenje dobiti u odnosu na 18,9 milijardi dolara u istom kvartalu 2021. Ranije prošle godine, Pichai je najavio da bi tvrtka mogla usporiti sa zapošljavanjem, rekavši da će zaposlenici u Googleu morati raditi brže, s većim fokusom i više motivacije nego što su radili za vrijeme ‘sunčanih dana‘. 

18. travanj 2024 16:12