Tehno
StoryEditor

Primjer 5G monetizacije: Hoće li ova mreža postati mainstream?

14. Lipanj 2023.

Kao što današnju tehnologiju koju svakodnevno koristimo prije dvadeset godina nismo niti mogli predvidjeti, teško je i zamisliti što će sve biti moguće s daljnjim razvojem tehnologije u budućnosti. No da se ipak naziru načini na koje će se u budućnosti svakodnevno moći koristiti nova tehnologija, poput 5G mreže, pokazali su stručnjaci Ericssona Nikole Tesle prikazavši u zagrebačkom sjedištu ENT-a zanimljive novitete i saznanja s jednog od vodećih tehnološkog događaja - nedavno održanog Mobile World Congressa u Barceloni.

Što nam kao krajnjim korisnicima trenutno nosi 5G, a što će sve omogućiti u budućnosti objasnio je Hrvoje Hadžić, zadužen za strategiju i razvoj poslovanja ENT-a. Najvećom prednošću 5G mreže istaknuo je mogućnost udaljene kontrole stanja i kvalitete u, primjerice, tvornicama, dok puni potencijal ove tehnologije donosi udaljeno upravljanje vozilima i robotima te ‘digitalne blizance‘, odnosno interakciju fizičkog i digitalnog svijeta.

image
foto Hrvoje Mihajlic

Uspješno monetiziranje 5G mreže

Jedan od zanimljivijih slučajeva korištenja i, što je također važno, monetiziranja 5G mreže, svakako jest gledane sportskih utakmica i utrka ili, pak, prijenosa glazbenih koncerata bez ‘štekanja‘. Tako je singapurski telekom Singtel prošle godine u suradnji s Ericssonom obožavateljima Formule 1 omogućio bolje korisničko iskustvo prijenosa tamošnje utrke koristeći 5G mrežu i tzv. ‘slicing‘ tehnologiju, i to prvi u svijetu. Pretplatnici Singtelove mobilne video aplikacije mogli su uživati u live streamovima utrke na licu mjesta putem namjenske 5G mreže za cijenu premium paketa od 10 singapurskih dolara, što je oko sedam eura. Zahvaljujući tome, u trećem kvartalu 2022. godine Singtelu je porastao broj korisnika za 28 posto u odnosu na drugi kvartal 2022. Bitno je napomenuti i da su azijske zemlje, naime, vrlo napredne u razvoju i primjeni 5G-a u odnosu na europske tvrtke i korisnike.

image
foto Hrvoje Mihajlic

Iako je to tek početak primjene 5G tehnologije i nitko ne može predvidjeti hoće li primjer singapurske F1 utrke postati svojevrstan mainstream ili naprosto nestati zbog manjka interesa, bit će zanimljivo promatrati daljnji razvoj i ulaganja u 5G tehnologiju, kao i njezinu primjenu u praksi.

Brojni drugi stručnjaci iz ENT-a pokazali su na primjerima novosti u drugim tehnološkim područjima poput 5G SA mreža, otvorenog API-ja, exposurea, NR mreža, energetske učinkovitosti, mikrovalnih rješenja, OSS/BSS-a i 5G privatnih mreža, kao i pametnih rješenja u području održivosti. Zaključuju, naime, i da je ulaganje u 5G prilično rizično te se za taj korak odlučuju velike kompanije.

01. svibanj 2024 11:52