Tehno
StoryEditor

Proizvođači pametnih telefona 2022. završili s najnižom stopom isporuke u posljednjih deset godina

27. Siječanj 2023.

Posljednji kvartal 2022. godine obilježen je dodatnim problemima za tehnološke tvrtke pa su tako i globalne isporuke pametnih telefona, unatoč očekivanjima visoke potražnje u predblagdansko i blagdansko vrijeme, ostvarile izrazito niske brojke.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta IDC, proizvođači pametnih telefona isporučili su 300,3 milijuna pametnih telefona u razdoblju od listopada do prosinca, što je pad od 18,3 posto na godišnjoj razini. Najveći je to pad ovog sektora u kvartalu ikada.

Ukupno je pak isporučeno 1,21 milijarda pametnih telefona tijekom cijele 2022. godine što predstavlja najnižu ukupnu godišnju isporuku u posljednjih deset godina, odnosno od 2013. godine, a kao krivac za sve navode se smanjene potražnje potrošača, inflacija i ekonomska neizvjesnost.

Apple i dalje vodeći

Ipak, Apple je zadržao svoju poziciju najtraženijeg pametnog telefona na svijetu. Američki je tehnološki div u posljednjem kvartalu isporučio 72,3 milijuna iPhonea, što je pad od 14,9 posto u odnosu na godinu ranije. S ukupno 24,1 posto tržišnog udjela Apple se nadao povećanju potražnje lansiranjem svojih najnovijih modela mobitela iPhone14, no i dalje su te brojke daleko niže nego ranijih godina.

Tvrtka se protekle godine suočila i s brojnim problemima u opskrbnim lancima, a kao šlag na tortu u posljednjem je tromjesečju došlo i zatvaranje najveće Appleove tvornice na svijetu, u Zhengzhouu u Kini.

Drugi po redu najpopularniji proizvođač pametnih telefona na svijetu, Samsung, zabilježio je pad isporuka od 15,6 posto te je tako u 2022. godini isporučio ukupno 58,2 milijuna svojih telefona. Nakon uspješnog lansiranja preklopnih telefona na tržište, Samsung proteklu godinu nije završio sa novim modelom ali se mnogi zaljubljenici u tehnologiju nadaju novim proizvodima u prvom kvartalu nove godine. Samsung trenutno ‘drži‘ 19,4 posto tržišnog udjela. 

Treći najpopularniji proizvođač pametnih telefona na svijetu, s ukupno 11 posto tržišnog udjela, kineski Xiaomi, u posljednjem je kvartalu isporučio 33,2 milijuna jedinica, što čini pad od 26,3 posto na godišnjoj razini. Najveći je to pad među prvih pet igrača pametnih telefona, a loše su rezultate po pitanju isporuke imali i njegovi sunarodnjaci, Oppo i Vivo. Oppo je zabilježio pad od 15,9 posto, a Vivo od 18,9 posto. 

19. travanj 2024 07:08