Tehno
StoryEditor

Project 3 Mobility objavio suradnju s tvrtkom Mobileye. Tesla je s njom prekinula suradnju nakon prometne nesreće

13. Veljača 2024.
Project 3 Mobility i Mobileye

Project 3 Mobility, hrvatska tvrtka koja razvija robotaksije, i izraelska tvrtka Mobileye koja razvija rješenjima za autonomnu vožnju poput kamera, računalnih čipova i softvera, objavili su danas da započinju suradnju. Kako se navodi u priopćenju, P3 će u razvoju svoje usluge koristiti Mobileye tehnologiju za autonomna vozila zvanu Mobileye Drive.

Mobileye je, naime, tvrtka koju je 2017. kupio Intel za 15 milijardi dolara, a od 2022. je izlistana na Njujorškoj burzi, čija je tehnologija korištena i u Teslinom sustavu autonomne vožnje. Međutim, Mobileye i Tesla prekinuli su suradnju još 2016. godine nakon prometne nesreće koja se dogodila kada tehnologija nije uspjela uočiti bijeli kombi na jakom suncu, a u kojoj je poginula jedna osoba, prenio je tada Financial Times. Mobileye, kojega se u tehnologiji autonomne vožnje danas smatra liderom, prema preliminarnim rezultatima zabilježio je u 2023. godini prihode od 2,08 milijardi dolara, ali očekuju da će prihodi u 2024. zbog jačanja konkurencije biti manji.

Danas više od 170 milijuna vozila diljem svijeta ima integriranu Mobileye Drive tehnologiju za autonomnu vožnju koja koristi kombinaciju redundantne kamere i lidar-radar senzora, REM kartografiju koja se temelji na masovnom prikupljanju podataka, a sve to pokreće EyeQ sustav na čipu koji Mobileyeu omogućava praćenje dinamike prometa te pružanje usluge autonomne vožnje.

Testiranje počinje ove godine

Kako piše u priopćenju, Project 3 Mobility planira lansirati uslugu robotaksija 2026. godine u Zagrebu, a prve faze testiranja Mobileyeve tehnologije na ulicama hrvatskog glavnog grada počinju ove godine. U prvoj fazi fokus će biti na mapiranju zagrebačkih ulica, za što će P3 koristiti posebno opremljena testna vozila. Nakon mapiranja, fokus će biti na testiranju Mobileyeva rješenja autonomnog sustava u svrhu kalibriranja njihove tehnologije za ovo okruženje. Kroz navedene faze koristit će se različita testna vozila koja neće izgledati kao autonomna vozila koja P3 razvija, a u njima će se nalaziti i sigurnosni vozači.

Project 3 Mobility iz temelja razvija vlastito autonomno električno vozilo, a dio razvoja vozila pretpostavlja i razvoj nove platforme vozila optimizirane za autonomnu vožnju. Tehnologija tvrtke Mobileye bit će u potpunosti integrirana u P3 vozilo koje će koristiti Mobileye Drive sustav za autonomnu vožnju.

- Naš cilj je poboljšati način na koji se ljudi kreću u gradovima. Suradnja s tvrtkom Mobileye je temelj za postizanje te vizije. Mobileye se pokazao kao sjajan partner koji ima pravo iskustvo, pravu tehnologiju i pravi tim. Ponosni smo što je Mobileye prepoznao vrijednost našeg projekta i što ćemo zajedno ostvariti našu viziju urbane autonomne mobilnosti. Vjerujemo kako ćemo realizacijom našeg projekta ostvariti brojne pogodnosti za Zagreb, kao i mnoge druge gradove koji će pružati našu uslugu - izjavio je Marko Pejković, suosnivač i glavni izvršni direktor Project 3 Mobilityja.

image

Marko Pejković, Project 3 Mobility

- Pozdravljamo suradnju s Project 3 Mobilityjem koja će pridonijeti stvaranju inovativne usluge nove mobilnosti. Dijelimo zajedničku viziju sigurne i pristupačne urbane mobilnosti, koju ćemo ostvariti uz pomoć naše napredne Mobileye Drive tehnologije, fleksibilne platforme razvijene za implementaciju u različitim vrstama vozila. Radujemo se istražiti nove granice u uslugama mobilnosti - zaključio je prof. Amnon Shashua, osnivač i izvršni direktor tvrtke Mobileye.

Nakon Zagreba, Project 3 Mobility planira uslugu autonomne vožnje pokrenuti i u drugim gradovima. Do sada je potpisao sporazume s devet gradova te je u komunikaciji s još 30-ak gradova diljem Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i Bliskog istoka, dodaje se u priopćenju.

26. travanj 2024 21:42