Tehno
StoryEditor

Sony planira izdvojiti odjel za financijske usluge i sav fokus vratiti na zabavu

18. Svibanj 2023.

Tehnološki div Sony razmatra djelomično izdvajanje svog financijskog poslovanja, tek tri godine nakon preuzimanja potpune kontrole istog, te sav fokus planira prebaciti u ono što im najbolje ide - zabavu i razvoj igara.

Kako prenosi Reuters, Sony želi u sljedeće dvije do tri godine izdvojiti financijsku grupu Sony, koja obuhvaća usluge pružanja životnog osiguranja i bankarstva, kako bi ju mogli plasirati na burzu i zadržati udio od nešto manje od 20 posto.

Glavni financijski direktor Sonyja Hiroki Totoki izjavio je da će glavni izazov biti ‘uravnotežiti ovo s ulaganjima u druga područja djelovanja tvrtke‘, s obzirom da ovakav pothvat zahtjeva snažan kapital.

Azijski tehnološki div teži sinergiji svojih odjela, odnosno područja djelovanja, koji uključuju videoigre, glazbu, filmove i na kraju financije, a djelomično izdvajanje Sony Financiala koje je omogućeno promjenom poreznih pravila omogućilo bi novoj tvrtki da zadrži globalno poznati brend ‘Sony‘.

Analitičari smatraju da to ‘ne predstavlja drastičnu promjenu‘ za Sony, nego će im omogućiti da sav svoj fokus stave isključivo u segment zabave, što bi se trebalo svidjeti svim akterima na tržištu.

Tvrtka je ove godine izvijestila o padu prihoda, u odjelu za financije, od pet posto na 1,45 bilijuna jena, dok je operativna dobit porasla za 49 posto na 223,9 milijardi jena zahvaljujući jednokratnoj dobiti od prodaje nekretnina.  U tekućoj financijskoj godini Sony očekuje pad prihoda od 40 posto te pad dobiti od 20 posto.

Također se očekuje prodaja 25 milijuna PlayStation 5 konzola, što bi bila rekordna brojka za ovu tehnološku tvrtku.

25. travanj 2024 11:11