Tehno
StoryEditor

Tko je konkurencija GPT-u: Upoznajte kandidate

01. Veljača 2023.
ai chatbot

Danas je ChatGPT star dva mjeseca i jedan dan. Vjerovali ili ne, prije manje od devet tjedana OpenAI je lansirao ono što je jednostavno opisao kao ‘rani demo‘  serije GPT-3.5. Brzo je ChatGPT zaokupio maštu, pobudio grozničavo uzbuđenje a kod nekih i lagani strah. Od tada su mogućnosti alata, kao i ograničenja i skrivene opasnosti dobro utvrđene, a sve naznake usporavanja njegovog razvoja brzo su nestale kada je Microsoft najavio svoje planove ulaganja  u OpenAI.

Može li itko sustići i natjecati se s OpenAI i ChatGPT-om? Čini se da svaki dan natjecatelji, novi i stari, ulaze u AI ring, a Reuters javlja kako i kineski div za pretraživanje interneta Baidu također planira pokrenuti AI chatbot uslugu sličnu OpenAI-jevom ChatGPT-u u ožujku.

A dok čekamo kinesku verziju, predstavljamo one koje su već tu i koji bi potencijalno mogli izazvati ChatGPT.

Anthropic - Claude

Startup iz San Francisca Anthropic već je sad procijenjen na oko 5 milijardi dolara, a osnovan je 2021. godine od strane nekoliko istraživača koji su napustili OpenAI. Anthropic  je privukao  više pozornosti prošlog travnja kada je, nakon manje od godinu dana postojanja, iznenada objavio nevjerojatnih 580 milijuna dolara u financiranju. Međutim, pokazalo se da je velika većina tih milijuna stigla od Sama Bankman-Frieda i ljudi iz FTX-a, platforme za kriptovalute koja je sada u stečaju i koja je optužena  za prijevaru. Anthropic je razvio AI chatbot, Claude — dostupan u zatvorenoj beta verziji kroz Slack integraciju — za koji izvješća kažu da je sličan ChatGPT-u.  Anthropic radi na ‘izgradnji interpretabilnih i upravljivih sustava umjetne inteligencije‘, kako kažu za sebe, a chatbot Claude je stvoren kroz proces koji je nazvan ‘ Ustavna umjetna inteligencija‘ i za koji kažu da se temelji na konceptima kao što su dobročinstvo, neškodljivost i autonomija.

Google - LaMDA

Možda se sjećate LaMDA-e kada je Blake Lemoine, Googleov inženjer, dobio otkaz zbog svojih tvrdnji da je LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) - osjetljiva. Točnije, rekao je kako vjeruje da je LaMDA osoba, što mu je automatski pribavilo otkaz, a vjerojatno je dobro i prošao jer je mogao završiti i na gorim mjestima. Iako zasigurno nije osoba, LaMDA se još uvijek smatra jednim od najvećih konkurenata ChatGPT-a. Pokrenut 2021., Google je u objavi na blogu rekao da su konverzacijske vještine LaMDA-e ‘nastajale godinama‘. Poput ChatGPT-a, LaMDA je izgrađena na Transformeru, arhitekturi neuronske mreže koju je Google Research izumio i otvorio 2017. I baš kao i ChatGPT, LaMDA je obučen za dijalog.  U članku New York Timesa od 20. siječnja navodi se da su se prošlog mjeseca osnivači Googlea Larry Page i Sergey Brin sastali s direktorima tvrtke kako bi razgovarali o ChatGPT-u, koji bi mogao biti prijetnja Googleovom poslovanju pretraživanja vrijednom 149 milijardi dolara.

Character AI

Što se događa kada se inženjerima koji su razvili Googleov AI LaMDA smuči velika tehnološka birokracija i odluče sami krenuti u poslovne izazove. Pa, prije samo tri mjeseca, Noam Shazeer (koji je također bio jedan od autora originalnog Transformer papira) i Daniel De Freitas pokrenuli su Character AI, svoju novu AI chatbot tehnologiju koja korisnicima omogućuje chatanje i igranje uloga s, pa, bilo kim, živi ili mrtvi — alat može oponašati povijesne ličnosti poput kraljice Elizabete i Williama Shakespearea, na primjer, ili izmišljene likove poput Draca Malfoya. Iz startupa su rekli kako im je cilj prikupiti čak 250 milijuna dolara u novoj rundi financiranja, što je ogroman svota za startup s proizvodom koji je još uvijek u beta fazi.  Trenutačno, navodi se u izvješću, tehnologija je besplatna za korištenje, a u listopadu su Shazeer i De Freitas rekli za Washington Post da su napustili Google kako bi ‘ovu tehnologiju doveli do što više ruku‘.

DeepMind – Sparrow

Nedavno je izvršni direktor i suosnivač DeepMinda Demis Hassabis, za Time rekao je da DeepMind razmatra izdavanje svog chatbota Sparrow u "privatnoj beta verziji" negdje 2023. Dodao je kako je trenutno ‘ispravno biti oprezan‘. te da tvrtka trenutno radi na ojačavanju značajki koje se temelje na učenju kao što je navođenje izvora,  što je nešto što ChatGPT nema. DeepMind, podružnica Googleove matične tvrtke Alphabet, predstavila je Sparrow u rujnu prošle godine te su ga najavili kako korak prema stvaranju sigurnijih, manje pristranih sustava strojnog učenja. DeepMind kaže da je Sparrow ‘agent za dijalog koji je koristan i koji smanjuje rizik od nesigurnih i neprikladnih odgovora‘. Međutim, DeepMind je rekao da smatra Sparrow modelom utemeljenim na istraživanju, s dokazom koncepta koji nije spreman za implementaciju, prema Geoffreyu Irvingu, istraživaču sigurnosti u DeepMindu i glavnom autoru rada koji predstavlja Sparrowa. Nismo implementirali sustav jer mislimo da ima puno pristranosti i nedostataka drugih vrsta, rekao je Irving za VentureBeat prošlog rujna.

15. travanj 2024 04:03