Tehno
StoryEditor

Tko je Sam Altman, ingeniozni osnivač OpenAI-ja koji stoji iza ChatGPT-a?

27. Travanj 2023.
Sam Altmanfoto Facebook

Nevjerojatna popularnost ChatGPT-a, najpopularnijeg chatbota umjetne inteligencije (AI) učinila ga je najbrže rastućom potrošačkom aplikacijom u povijesti, s više od 100 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u samo dva mjeseca od pokretanja. Prema podacima SensorTowera, TikToku je za isti broj aktivnih korisnika mjesečno trebalo otprilike devet, a instagramu 30 mjeseci. ChatGPT je tako gotovo preko noći postao osmo svjetsko čudo koje je tvrtka OpenAI razvila sa Samom Altmanom na čelu. 

Tko je Sam Altman? 

Insider je nedavno otkrio nekoliko zanimljivosti o vlasniku OpenAI-ja. Altman je navodno naučio kodirati u dobi od osam godina, a spreman je i za sudnji dan s obzirom da već godinama posjeduje veliku kolekciju zlata, vatrenog oružja i plinskih maski. Prije no što je osnovao OpenAI, Sam Altman bio je nadaleko poznat u Silicijskoj dolini kao predsjednik startup akceleratora Y-Combinator.

Altman ima 38 godina i odrastao je u St. Louisu u SAD-u. Navodno je bio čudo od djeteta i naučio je programirati i rastavljati Macintosh računala kada je imao samo osam godina, kada većina djece tek uči pisati i čitati u osnovnoj školi. Nakon što je dvije godine pohađao Sveučilište Stanford, Altman je napustio studij s dvojicom kolega kako bi pokrenuo mobilnu aplikaciju pod nazivom Loopt. Loopt je omogućio korisnicima dijeljenje svoje lokacije s prijateljima i bio je jedna od prvih osam tvrtki u Y Combinator startup akceleratoru, uz poznati Reddit.

Iako je Loopt nekoć bio procijenjen na 175 milijuna dolara, nikada nije postigao veći uspjeh. Godine 2012. osnivači su prodali Loopt za 43 milijuna dolara Green Dotu, banci poznatoj po svojim prepaid karticama, što je bilo gotovo jednako ukupnom iznosu sredstava koje je Loopt dobio. Tijekom procesa osnivanja Loopta, Sam Altman pronašao je i ljubav. Devet je godina bio u romatničnoj vezi s Nickom Sivom, jednim od suosnivača Loopta. Nažalost, razišli su se nakon prodaje tvrtke.

Šarolika karijera 

Nakon prodaje Loopta, Sam Altman osnovao je fond rizičnog kapitala pod nazivom Hydrazine Capital, prikupivši 21 milijun dolara uključujući veliki dio od pet milijuna dolara koje je primio od Loopta i ulaganja poduzetnika i investitora Petera Thiela. Altman je uložio 75 posto sredstava u Y Combinator i vodio Redditovo financiranje serije B.

Godine 2014., suosnivač Y Combinatora Paul Graham odabrao je Altmana da postane predsjednik Y Combinatora. Tijekom svog mandata, u jesen 2014. održao je niz predavanja pod naslovom ‘Kako pokrenuti startup‘ na Sveučilištu Stanford. Altman je 2015. također izabran na Forbesovu listu ‘30 under 30‘ u sektoru rizičnog kapitala kada je imao 29 godina.

Altman je dijelio neke od svojih hobija s dvojicom suosnivača Y Combinatora, uključujući svoju ljubav prema utrkama i letenju avionima. Također je jednom prilikom rekao osnivaču startupa Shypmate da se ‘priprema za kraj svijeta‘ i upozorio na ‘smrtonosne sintetičke viruse‘, ‘AI koja napada ljude‘ ili ‘rat‘. Altmanova majka, dermatologinja, rekla je da on ima tendenciju zadržati puno stvari u sebi i može postati vrlo tjeskoban.

Zajedno s Elonom Muskom i drugim poduzetnicima, Altman je 2015. godine osnovao OpenAI s ciljem očuvanja čovječanstva od umjetne inteligencije. U projekt su uključeni bili suosnivač LinkedIna Reid Hoffman i Peter Thiel, koji je obećao uložiti milijardu dolara. S mjesta predsjednika Y Combinatora Altman je odstupio 2019. kako bi se usredotočio na rad u OpenAI-ju, dok je nastavio obnašati dužnost predsjednika YC-a. 

Veliki planovi za budućnost

OpenAI se 2019. transformirao u tvrtku. Na pitanje o prihodima, Sam Altman je rekao da ‘nemaju pojma‘, a tijekom iste godine Microsoft je u OpenAI uložio milijardu dolara. Tijekom Altmanovog mandata u ulozi izvršnog direktora, OpenAI je pokrenuo popularne generativne AI alate kao što su DALL-E i ChatGPT, koji stvaraju umjetnost i tekst na temelju informacija koje im se pruže. ChatGPT je objavljen u studenom 2022. i dobio je više od milijun korisnika u roku od pet dana, kako je izvijestio Altman na Twitteru. U siječnju 2023. Microsoft je uložio milijarde dolara u OpenAI, povećavši vrijednost tvrtke na 29 milijardi dolara.

Podsjećamo, OpenAI je nedavno pokrenuo pretplatničku uslugu za ChatGPT. Nova usluga, ChatGPT Plus, drži cijenu od 20 dolara mjesečno i nudi univerzalni pristup ChatGPT-u (čak i tijekom gužve na serveru), brže vrijeme odgovora i prioritetan pristup novim značajkama i poboljšanjima.

Unatoč svom uspjehu, OpenAI je pod velikim pritiskom da unovči ChatGPT i druge proizvode, budući da je primio milijarde dolara ulaganja od Microsofta. OpenAI-jeva projekcija prihoda za 2023. iznosi 200 milijuna dolara, ali i dalje ostaje značajno manja od sredstava koja je primio. Bez obzira na to, OpenAI planira poboljšati i proširiti ChatGPT Plus na temelju povratnih informacija i potražnje korisnika, s dodatnim jeftinim planovima, komercijalnim planovima i podatkovnim paketima koji se također razmatraju.

- Ne mislim da će ChatGPT zamijeniti pretraživanje, ali mislim da bi jednog dana sustav umjetne inteligencije mogao. Ipak, više od toga, zanima me razmišljanje o stvarima izvan pretraživanja pojmova na tražilicama. Ne sjećam se što smo radili prije pretraživanja weba. Malo sam premlad za to - rekao je Altman na jednom intervjuu. 

15. travanj 2024 00:28