Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[100 najvažnijih preuzimanja -5] HPB kupio Sberbank, Budić i Uskoković konsolidiraju parketare…

22. Studeni 2022.
Oleg Uskoković

Nastavljamo sa serijalom o najvažnijim preuzimanja. Nakon što smo prošlog tjedna objavili najvažnije naglaske vezane uz trendove na preuzimačkoj sceni, počinjemo objavljivati kronologiju sto najvažnijih i najvećih transakcija od početka godine.

 

26. Nakon ruske invazije na Ukrajinu i sankcija HRVATSKA POŠTANSKA BANKA preuzela je SBERBANK za 71 milijun kuna, promijenila mu naziv najprije u SBERBANK − U SANACIJI, a zatim u NOVA HRVATSKA BANKA, kojoj je na čelu Tadija Vrdoljak.

27. Matija Kraševac preuzeo je vlasništvo i direktorsko mjesto u VENALIS PACKU od Stjepana Hadrovića te preselio tvrtkino sjedište iz Sesveta u Stubičke Toplice.

28. Ivana Bošnjak preuzela je vlasništvo nad REMI PAKOM iz Duge Rese od Tatjane Milašinović. 

29. Modna dizajnerica, osnivačica i direktorica XD FASHION GROUPA iz Čakovca Ksenija Vrbanić ponovno je, nakon šest godina, preuzela vlasništvo nad tvrtkom od Marije Aleksić.

30. Dario Đurđek preuzeo je vlasništvo i direktorsku poziciju u KUHINJAMA KITCHEN od Ivice Beline.

31. Francuski FINANCIERE LOOPING HOLDING preuzeo je AQUAPARK ISTRALANDIA od osnivača Branka Kovačića te Maura i Paola Kovačića. Laurent Eugène Jacques Bruloy imenovan je predsjednikom Uprave.

32. Virovitički AGROLAND preuzeo je vlasništvo nad KOLOM iz Suhopolja od Marinka Krepelnika, kojem se kao direktor pridružio suvlasnik AGROLANDA Nikola Gomerčić.

33. Štefanija Polić preuzela je vlasništvo nad JO-JO OPTIKOM iz zagrebačkoga prigradskog naselja Đurđekovca od Nade Ivančić.

34. STRAŽAPLASTIKU preuzeo je novi belgijski vlasnik DW REUSABLES s pomoću svoje istoimene tvrtke u Kupljenskom i promijenio joj naziv u DW REUSABLES HUM. Na mjesto predsjednika Uprave imenovan je Mario Tomljanović umjesto dosadašnjeg suvlasnika Josipa Grilca, koji je imao je 13,49 posto dionica. Većinski paket od 83,72 posto kontrolirao je Dragutin Plahutar. 

35. SUMMIT LEASING SLOVENIJA preuzeo je MERCEDES-BENZ LEASING HRVATSKA od MERCEDES-BENZ MOBILITYJA i promijenio mu naziv u MOBIL LEASING.

36. Nizozemski CRH NEDERLAND B. V. preuzeo je vlasništvo nad THERMO STONEOM iz Novske, tvrtkom koja se bavi proizvodnjom proizvoda od betona, cementa i gipsa, od Alena Smajkana, Ivice Galića i Branislava Zeca.

37. Luka Mazarekić i David Mazarekić preuzeli su zagrebačkog veletrgovca APRIORI od Antonija Đurića, kao i upravljanje.

38. Daniele Visentin je s pomoću tvrtke FE ULAGANJA preuzeo vlasništvo nad FINELOM PETRINJA od Nevena Žužića.

39. Ilija Bošnjak preuzeo je vlasništvo nad MAXOM ADRIA od bosanskohercegovačke tvrtke MAX LOG. Preuzeo je i upravljanje od vlasnika MAX LOGA Miroslava Gavrilovića i Gorana Delića.

40. Tvrtka JOGRA preuzela je vlasništvo nad M.O.F. RAZVOJEM TRGOVAČKIH CENTARA od M.O.F. IMMOBLILIEN AG-a.

41. T.P.N. OMNES ALFA preuzela je vlasništvo ZAGORJE-TEHNOBETONA i ZAGORJE-KAMENA od tvrtke ZAGORJE, koja je u stečaju. Novi jedini dioničar obiju tvrtki bio je u vlasništvu Rene Budića i Denisa Dugača, a Dugačev udjel preuzeo je Andro Bunić.

42. Austrijski holding VARISO preuzeo je većinski udio u PAN PARKETU iz Čačinaca. Ta je transakcija dio šire strategije za povezivanje domaće drvne industrije, s PAN PARKETOM kao nositeljem. Prije toga VARISO je preuzeo DRVOPROIZVOD iz Jastrebarskoga, a PAN PARKET je poslije preuzeo FINVEST CORP iz Čabra kupnjom većinskog paketa (53,08 posto od Denisa Fudurića i 17,69 posto od Silvija Galića). VARISOVI su vlasnici tvrtka GOLLNER TEXTIL (50 posto) te Oleg Uskoković i Reno Budić (po 25 posto).

43. Nizozemski NUVIAS B. V. preuzeo je vlasništvo nad zagrebačkom SIGURNOM MREŽOM, koja se bavi trgovinom na veliko računalima, perifernom opremom i softverom, od Dorela Manee i Danijela Šurine. Posljedica je to NUVIASOVA preuzimanja matične kompanije NETSAFE. Tako akvizicijom širi svoje poslovanje na Rumunjsku, Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju i Bugarsku.

44. Vjekoslav Vaniš preuzeo je od Zdravka Krznarića vlasništvo i direktorsku poziciju u samoborskom PROMONDISU, specijaliziranom za opremanje poslovnih prostora.

45. Danski NOVASOL preuzeo je vlasništvo nad MEUSOM od Mirne Mužević Bujanić, Ive Širole i Nataše Milotić, koje su ostale članice Uprave. Tvrtka kojoj je sjedište preseljeno iz Pazina u Zagreb stoji iza portala MyIstria.com, koji se bavi iznajmljivanjem vila.

46. Tvrtka BMD STIL preuzela je vlasništvo nad VODOPRIVREDOM-ZAGORJE iz Klanjca, a vlasničku strukturu napustilo je svih dosadašnjih 25 suvlasnika. Tomislav Majerović novi je direktor umjesto Božidara Hitreca.

47. TASKUS LIMITED, registriran u Londonu, preuzeo je PARSEC (HELOO) od Domagoja Makara i Tomislava Plešea, a PARSEC je potpuno preuzeo vlasništvo nad zagrebačkim Q EXPERIENCEOM, poduzećem koje se bavi organizacijom rada pozivnih centara, od istih vlasnika, koji su ostali na direktorskim pozicijama.

48. Andrej Česnokov preuzeo je preko svoje tvrtke BEVANDA PROJEKT vlasništvo nad karlovačkom TVORNICOM PLINSKIH TURBINA od EGI GISBORN GROUPA, registriranoga na Gibraltaru. Poznavatelji prilika tvrde da se zapravo ništa nije promijenilo i da je Česnokov i dosad bio u pozadini svega. Tjedan dana poslije novoosnovana tvrtka AVI CON Bojana Polojca, dugogodišnjeg direktora TPT-a, preuzela je vlasništvo od BEVANDA PROJEKTA, koji je zatim promijenio naziv u INSOLIS CONS.

49. Španjolski CEMENTOS MOLINS preuzeo je vlasništvo nad CALUCEMOM. Posljedica je to akvizicije u kojoj je CEMENTOS MOLINS preuzeo od talijanskog private equity fonda AMBIENTA SGR-a potpuni udjel u CALUCEMU, vlasniku pulske cementare.

50. Irena Zebec preuzela je vlasništvo nad PREMUŽIĆ TRANSPORTIMA od Mirka Premužića.

Sutra objavljujemo nastavak liste 100 najvažnijih preuzimanja

23. travanj 2024 13:10