Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[500 najboljih] Industrija radila najviše, banke zaradile još više

16. Rujan 2024.
foto Shutterstock
U 2023. godini najbolje hrvatske kompanije treći put zaredom srušile su rekord u iznosu novostvorene vrijednosti. Ovo je jedan od glavnih zaključaka u Liderovoj publikaciji ‘500 najboljih‘, koju na 156 stranica objavljujemo uz ovotjedni digitalni i tiskani broj Lidera u suradnji s podatkovnim partnerom Dunom & Bradstreetom. 
 
Top 500 ostvario je 15,41 milijardu eura, a kad se doda sljedećih 500 tvrtki, riječ je o 18,41 milijardi! To znači da je 1000 najboljih prošle godine imalo udjel veći od 40 posto od ukupne novostvorene vrijednosti svih tvrtki u Hrvatskoj. 
 
Riječ je zapravo o dodanoj vrijednosti – koju smo preimenovali kako bi se izbjegla moguća zabuna s porezom na dodanu vrijednost (PDV-om), odnosno o zbroju bruto dobiti i bruto prihoda zaposlenih. Taj iznos pokazatelj je razvojnih mogućnosti cijelog društva jer obuhvaća sve ono što poslodavcu ostane za reinvestiranje, ali i za osobnu potrošnju, sve primitke zaposlenika za njihovu potrošnju te poreze i doprinose, koje ubire i troši država, središnja i lokalna. Tu je, dakle, sav potrošački i investicijski kapacitet u državi, osim apanaže iz EU-a i kreditnih aranžmana.
 
Među 1000 najboljih najviše je tvrtki iz industrijskih sektora – 268, i one su prošle godine angažirale 26 posto zaposlenih, ostvarile 22-postotni udjel u NV-u, a posebno su bile dominantne u izvozu – čak 43 posto. Doduše, podatak o industrijskim prihodima ostvarenim u inozemstvu u stvarnosti je vjerojatno nešto manji, zbog nedosljednosti hotelijera kod predavanja financijskih izvještaja.
 
Naime, neki od vodećih hotelijera iskazuju više od 70 posto izvoznog udjela u prihodima (Valamar riviera, Plava laguna, Maistra…), 20-ak ih ne knjiži ni euro izvoza, poput Jadranskih luksuznih hotela, Aminessa i Sunčanog Hvara, a Arena Hospitality Group navodi samo 69 tisuća eura izvoznih prihoda. Nažalost, ukupni izvoz je 11,5 posto manji nego u 2022. godini.
 
Trgovci su bili vodeći prema prihodima – ostvarili su 26 posto udjela (ispred proizvođača s 20 posto). No, izdvajaju se podaci o dobiti. Financijski sektor, koji u top 1000 ima samo 52 predstavnika (18 banaka, 11 osiguravatelja i 23 tvrtke koje se bave ostalim vidovima novčarskog poslovanja), ostvario je čak 26 posto ukupne dobiti, a svi industrijalci ostvarili su tek 18 posto udjela. Razlog tome je uvjerljivo najveća stopa profitabilnosti – financijaši su na svakih milijun eura prihoda iskazali 316 tisuća eura dobiti (31,6 posto), a posebno su uvjerljive bile najbolje banke, s profitabilnošću od čak 43,3 posto, što je gotovo deset posto više od 34,3 posto iz prethodne godine. 
image

Pite 1000 sektorska raspodjela, 500 najboljih

foto
Sutra: Gdje bi među najboljim pojedinačnim tvrtkama bili sustavi poput Fortenove, Končara…
16. rujan 2024 14:05