Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[500 najboljih] Zašto je MDK Građevinar skočio čak 612 pozicija na listi najvećih stvaratelja nove vrijednosti

19. Rujan 2024.
Krunoslav Pavlinić, MDK Građevinarfoto Ratko Mavar

Najveći skok na ovogodišnjoj listi u publikaciji ‘500 najboljih‘, koju smo ovog tjedna u suradnji s Dunom & Bradstreetom objavili uz novo digitalno i tiskano izdanje Lidera, ostvario je MDK Građevinar iz Dubrovčana pokraj Velikog Trgovišća - čak 612 pozicija (sa 886. na 274.).

Ta obiteljska tvrtka, koja je prošla prvu generacijsku tranziciju, ušla je u građevinski top 10 i prema prihodima i prema novostvorenoj vrijednosti.

Iz kompanije objašnjavaju da je to rezultat dugoročne strategije orijentirane prema boljoj organizaciji, razvoju i usavršavanju zaposlenika te kvaliteti u svim uslugama. Dodatan utjecaj na povećanje prihoda i dobiti imali su rast broja projekata rekonstrukcije i sanacijske obnove, rast proizvodnje te povećanje broja zaposlenika. No, upozoravaju da je poseban utjecaj na dobit imala kasnija realizacija i naplata pojedinih projekata iz prijašnjih poslovnih godina, koja je utjecala na manji rezultat tih godina.

Tvrtka radi za privatni i za javni sektor, a najveći aktualni projekt u Termama Tuhelj ‘težak‘ je oko 12 milijuna eura. Ušla je i u stanogradnju, koja s nekoliko projekata na godinu ima stalan i znatan udio u poslovanju. Trenutačno je još nekoliko raspoloživih stanova u zagrebačkim Dugavama i Splitu, a u tvrtki ne osjećaju ‘hlađenje‘ tržišta, tvrde da je interes relativno konstantan i da je uvijek nešto manji tijekom ljetnih mjeseci odnosno razdoblja godišnjih odmora.

U MDK Građevinaru očekuju rast i ove godine, a ističu dovršetak gradnje proizvodno-poslovne zgrade. To će pak omogućiti dodatni iskorak u ozbiljnu proizvodnju hidroizolacijskih materijala pod brendom Stig, koji su kupili, i sad testiraju proizvodnju, koju su preselili iz Zagreba na novu lokaciju u Dubrovčanu.

Još šest tvrtki ostvarilo je skok veći od 500 mjesta – Calcit Lika, Novpros, Agram life osiguranje, Autocesta Zagreb – Macelj, Spegra i WIIP Technology.

U top 500 ove je godine 87 novih tvrtki, a toliko ih je, naravno, i ispalo s liste. Osam ih je ušlo i u top 100, ali sedam su zapravo povratnici, koji su apstinirali prošlu ili još koju godinu prije – Studenac (29.), HOPS (30.), HEP Elektra (32.), Petrol (42.), Croatia Airlines (76.), STSI (83.) i DIV grupa (87.). Među sto najboljih jedino je Wirex digital (97.) prava prinova, koji je prvi put na listi.

Prošla je godina karakteristična upravo prema tome što je donijela iznimno malo debitanata – samo devet je prvi put u top 500, uz čak 78 povratnika. Godinu prije među 102 nove tvrtke na listi bio je čak 41 debitant, ali 17 njih ‘plesalo‘ je samo jedno ljeto – deset je zabilježilo premali NV, pet je iskazalo gubitak, od kojih je jedna (riječki Tower) u likvidaciji, a dvije su ugašene nakon pripajanja matičnim tvrtkama koje su ih preuzele (Vemo Trade i Superology).

19. rujan 2024 12:42