Tvrtke i tržišta
StoryEditor

CIAK Grupa preuzela banjalučku tvrtku Sim Impex

28. Rujan 2024.
foto Ciak Grupa

CIAK Grupa preuzela je banjalučki Sim Impex, jednog od vodećih nezavisnih distributera autodijelova (IAM) u Bosni i Hercegovini, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze. Banjalučka tvrtka ostvaruje promet veći od 21 milijuna eura te broji 245 zaposlenika na 33 lokacije diljem Bosne i Hercegovine.

– Zahvaljujući visoko razvijenom logističko-distributivnom sustavu, portfelju od nekoliko tisuća kupaca, asortimanu od preko 120.000 jedinstvenih referenci rezervnih dijelova i kvalificiranim zaposlenicima ima snažan potencijal da postane vodeći IAM distributer u Bosni i Hercegovini. Uzimajući u obzir core business CIAK Grupe i njezinu prisutnost u Bosni i Hercegovini, tvrtka Sim Impex jedan je od naših (CIAK-ovih) sljedećih koraka za konsolidaciju u južnoj i istočnoj Europi. CIAK Grupa želi toplu dobrodošlicu novoj tvrtki i novim članovima tima. Veselimo se daljnjem zajedničkom razvoju poslovanja, integraciji i sinergiji na razini CIAK Grupe – objavili su iz ove kompanije na Zagrebačkoj burzi.

Nastavak je to akvizicija za ovu kompaniju koja je prošle godine preuzela slovensku tvrtku Potokar, dok je u 2021. zaključila čak tri akvizicije; tvrtke Next Auto iz Podgorice, zagrebački Trgometal te banjalučki Auto Milovanović. Također, ovaj je domaći distributer autodijelova početkom prošle godine preuzeo lokalno poslovanje njemačke tvrtke Stahlgruber.

CIAK Grupa, čiji je većinski dioničar, osnivač i predsjednik Uprave Ivan Leko, danas ostvaruje 282 milijuna eura konsolidiranih poslovnih prihoda, koliki je bio rezultat za 2023. godinu. U odnosu na godinu ranije, prihodi su porasli za 24 posto.

Jednako primjetno raste i profitabilnost poslovanja – dobit prije kamata, oporezivanja, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) bez jednokratnih stavki popela se na 23 milijuna eura, što je 20 posto više. Istovremeno konsolidirana bruto dobit iznosi 9,6 milijuna eura što je porast od 16 posto. Neto dobit iznosila je sedam milijuna eura i bila je veća za 14 posto. S druge strane, iako CIAK Grupa godinama poslovanje širi preuzimanjem manjih distributera, to se nije jače odrazilo na zaduženost. Odnos između neto duga i EBITDA-e potkraj rujna prošle godine iznosio je 2,66, što je prema tvrdnjama kompanije ‘znatno ispod mogućih stopa na konsolidiranoj razini‘.

Koliko je kompanija narasla u financijskim rezultatima u samo tri godine pokazuje i podatak da je CIAK uoči izlaska na burzu, 2019. godine, prvi put ostvario prihode veće od milijardu kuna, odnosno 133 milijuna eura.

28. rujan 2024 10:50