Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Čičak: U novom PCP-ovom fondu očekujemo preko 200 milijuna eura kapitala

18. Listopad 2024.
Igor Čičakfoto Lider Media

Iako se o private equity fondovima mnogo govori i piše na hrvatskoj poslovnoj sceni, širu javnost i dalje treba educirati zašto su oni dobri za jedno tržište te treba više raditi na njihovoj promociji i isticati njihovu važnost na domaćem tržištu. Zaključak je to ‘jedan na jedan‘ razgovora osnivača i predsjednika Uprave Provectus Capital Partnersa (PCP) Igora Čička s Mladenom Sirovicom u sklopu konferencije Izazov promjene koju su ovog tjedna organizirale Udruga mirovinskih fondova i Zagrebačka burza.

– Fondovi ustvari funkcioniraju kao poduzetnici, a fond menadžeri zajedno s investitorima ulažu u fond s ciljem stvaranja dodane vrijednosti. U Hrvatskoj zahvaljujući mirovinskim fondovima imamo nekoliko fondova koji su osnovani proteklih godina i već se vidi velik značaj – izjavio je Čičak koji je dodao i da Hrvatska, u usporedbi s ostalim zemljama jugoistočne Europe, ima najveći postotak ulaganja u odnosu na BDP, a dobar dio fondova koji ulažu na domaćem tržištu i jesu hrvatski, no ako se uspoređujemo s recimo Poljskom ili zapadom Europom onda se, kako tvrdi, vidi da postoji prostor za napredak.

Osvrnuo se Čičak i na Adria Dental Grupu rekavši da je to najveća kompanija u dentalnom biznisu u ovom dijelu Europe te da broji 800 zaposlenika, a istaknuo je da su u sklopu nje okupili 12 klinika koje ‘objektivno kroz neko vrijeme ne bi mogle opstati na tržištu‘.

– Ovo je dobar primjer što private equity može učiniti za ekonomiju – rekao je Čičak koji je, govoreći o samim počecima PCP-a potvrdio da je bilo jako puno nepovjerenja kod tvrtki, ali da im sada i sami prilaze, no tvrdi da su ih morali u počecima uvjeriti da nisu ‘neki crni kapitalisti‘.

Važno im je, kaže, da kompanija ima potencijal održivosti, no izjavio je i da je u počecima bilo dosta pogrešaka jer nisu sve investicije odlične, ali oni na razini fonda vjeruju da će ukupni performans biti dobar.

– Mi smo buyout fond, uvijek stječemo većinsko vlasništvo, no ne želimo apsolutno jer želimo zajedno s osnivačima razvijati tvrtku – rekao je predsjednik Uprave PCP-a istaknuvši da investiraju isključivo u ‘jako dobre kompanije koje su efikasne i koje imaju dobar menadžment‘.

Podsjetio je i da nemaju trenutno niti jednog individualnog investitora nego surađuju samo s institucionalnim poput recimo razvojnih banaka, iako, tvrdi, ono o čemu će razmišljati za sljedeći, drugi fond, je pristupanje family office-ima koji se brinu o imovini bogatih obitelji pa bi mogli ići i prema individualnim investitorima. Upravo za taj nadolazeći fond očekuju preko 200 milijuna eura kapitala.

Čičak je već ranije najavljivao osnivanje novog fonda, a vrijedi podsjetiti i da Adriatic Structured Equity Fund (ASEF) ove investicijske tvrtke usmjerene na tržišta jugoistočne Europe upravlja s ukupno 94 milijuna eura što ga čini najvećim private equity fondom u Adria regiji.

26. listopad 2024 12:30