Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila posao vrijedan 30 milijuna eura

02. Lipanj 2023.

Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorila je s tvrtkom GATX Rail Europe proizvodnju i isporuku teretnih vagona Tagnpps 95 m3 u vrijednosti od 30 milijuna eura, a njihova isporuka planirana je tijekom zadnjeg kvartala 2023. te će se nastaviti u 2024., izvijestili su u petak iz Đure Đakovića.

Za Tagnpps teretne vagone iz Đure Đakovića kažu da su inovativni vagoni kojima odgovaraju na rastuće zahtjeve tržišta za prijevozom osjetljivih rasutih tereta, kao što su žitarice, kukuruz, soja i ostali rasuti tereti osjetljivi na vanjske utjecaje.

Vagon se ističe velikim utovarnim obujmom i otvorom za utovar te istovar, kao i malom masom, a mogućnost ugradnje digitalnog automatskog kvačila također je u trendu s najnovijim rješenjima na području željezničkog transporta, kažu iz te slavonskobrodske tvrtke.

– Potpis ovog ugovora je još jedan dokaz o konkurentnosti naših proizvoda na europskom tržištu – poručuju iz slavonskobrodske tvrtke.

Podsjetimo, prije nešto manje od mjesec dana ovo je društvo u sastavu Đuro Đaković grupe ugovorilo s istim kupcem proizvodnju i isporuku teretnih vagona Faccns 48 m3 u vrijednosti od 9,5 milijuna eura, o čemu smo već pisali u Lideru.

Također, prema podacima financijskog izvještaja, Đuro Đaković Specijalna vozila u prvom ovogodišnjem tromjesečju imala su dobit od 1,2 milijuna eura te konsolidirane prihode od 23,1 milijun eura.

– Đuro Đaković Specijalna vozila su uspjela dostići planiranu razinu proizvodnje, prodaje i troškova te su ostvarila i pozitivan neto rezultat. EBITDA marža im je 8,4 posto, dok je neto rezultat pod snažnim utjecajem financijskih rashoda. Rastu EBITDA marže u odnosu na 2022. najviše je pridonijela visoka realizacija u glavnini proizašla iz isporuke 201 vagona u prvom kvartalu 2023 godini te optimizacija operativnih troškova – navodi se u izvješću.

Glavninu svojih prihoda društvo, ističu, ostvaruje u izvozu te se očekuje nastavak ovoga trenda, te nastavak aktivnosti na dodatnim poboljšanjima poslovanja.

Prošle je godine u razgovoru za HRT član Uprave grupe Pavel Maroušek izjavio da žele proizvesti više teretnih vagona nego prethodnih godina te uvesti nove modele u proizvodnju kako bi bili konkurentniji na tržištu. Važno je istaknuti i da su u razdoblju od kolovoza do studenog prošle godine sklopljena tri ugovora za europsko tržište vrijedna 49 milijuna eura.

16. travanj 2024 14:40